Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Vláda a Hrad opět chtějí nacpat své lidi, kam nemají

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Jako by nestačilo, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová tlačila na nejvyššího státního zástupce tak dlouho, až ho přiměla k rezignaci. K tomu chce vláda ve spolupráci s Hradem co nejdříve nacpat své lidi do nového orgánu, který má kontrolovat činnost bezpečnostních tajných služeb. Snaží se zkrátka stihnout, co se dá, než je občané konečně budou moci vyměnit.

Mezi nominanty do tohoto orgánu se vyskytuje např. šéf prezidentovy legislativy. A jak známo, většího nepřítele českých tajných služeb, než je náš současný prezident, bychom hledali jen těžko. Dokazuje nám to svými opakovanými útoky směřovanými především na BIS. Svého zástupce mezi nominovanými má i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Ano, ten, který dodnes není schopen vysvětlit svou plánovanou cestu do Moskvy. Navíc nesmíme zapomenout, že v čele vlády stále stojí trestně stíhaný premiér. Ani on by tedy neměl nominovat nikoho, kdo bude kontrolovat české tajné služby.

Jak upozorňuje komentátor Martin Fendrych, myšlenka, která původně stála za vznikem tohoto orgánu, přitom byla správná: české tajné služby by měly podléhat kontrole ze strany veřejnosti, aby nebyla odkázána pouze na to jim slepě věřit. Iniciativa Vraťte nám stát, která vznik takového orgánu iniciovala, poukazuje na praxi zapojení veřejnosti ve Velké Británii. Česká veřejnost je ale nyní z kontroly vyloučena. Novela zákona o zpravodajských službách totiž obsahuje takové požadavky na nomimanty, kterým neodpovídá nikdo, kromě těch, kdo pracují pro vládu či Hrad. Členové kontrolního orgánu přitom budou moci nahlížet do probíhajících (živých) operací a navíc budou po dobu 5 let neodvolatelní. Budou v něm tedy i dlouho poté, co současná vláda a prezident už nebudou u moci. A můžeme jim snad věřit, že nebudou své pravomoci zneužívat?

Veřejnost potřebuje, aby tajné služby kontrolovali důvěryhodní lidé. To však tito nominanti ani zdaleka nejsou. Je nepřípustné, aby je tam dosazovala tato vláda, která se důvěryhodností sama pyšnit nemůže. Navíc jen pár měsíců před volbami... Představitelé vlády a Hradu si asi během pandemie zvykli, že si mohou dělat, co se jim zlíbí.

Proto nesmíme ustat v občanské aktivitě. Vláda si ve svém posledním tažení nesmí podmanit vše, co jí zrovna přijde do cesty. Už ve čtvrtek se společně postavíme za justici, kterou se snaží hradněvládní hydra v čele s ministryní Benešovou zcela ovládnout. @event

Zdroje: https://www.respekt.cz/agenda/jednim-z-kontroloru-zivych-kauz-bis-se-muze-stat-i-sef-legislativy-milose-zemana a https://nazory.aktualne.cz/komentare/nova-kontrola-tajnych-sluzeb-se-meni-ve-frasku/r~2521c1a8bbba11eb89ccac1f6b220ee8/

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku