Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Ve sněmovně se rozhoduje o dostavbě Dukovan. Co byste měli vědět o největší zakázce v ČR?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Jdeme do finále! Mocenské duo Babiš & Zeman dělají vše proto, aby Sněmovna schválila zákon v naprosto nepřijatelné podobě. Ve hře je bezpečnost naší země ale i cena elektřiny v dalších desetiletích.

Co je teď nezbytně potřeba?

Aby Sněmovna schválila „Lex Dukovany“ s pozměňovacími návrhy, které finálně vyloučí z účasti v tendru Rusko a Čínu a určí maximální výkupní cenu energie.

Proč? Připomeňme si nejdůležitější informace o největší veřejné zakázce v ČR.

BEZPEČNOST:

Tajné služby i odborníci varují, že už jen vpuštění Ruska a Číny do tendru je zásadní bezpečnostní riziko. Česko může být velmi snadno vydíratelné skrze zdržování výstavby, na které bude záviset energetická bezpečnost. Proto je potřeba, aby naším partnerem byla země, kde funguje vymahatelnost práva. Nepřijatelná je i varianta, podle které by se ruské nebo čínské firmy účastnily v rámci konsorcia několika firem. To bývá označováno za kompromis. O žádný ale nejde. Všechna rizika jsou stále platná. A úplně samostatnou kapitolou je prohloubení závislosti na ruském jaderném palivu.

Zdroj: Aktuálně.cz

CENA:

Odhad je astronomických 160 miliard korun. Jenže z praxe víme, že stavby jaderných elektráren se po světě výrazně prodražují. Například cena elektrárny ve francouzském Flamanville vzrostla z 3,3 na 12,4 miliard Euro! Cena výstavby, včetně prodražení, se pochopitelně promítne i do ceny, kterou budeme za elektřinu v budoucnu platit.

Zdroj: Aktuálně.cz

ENERGETICKÁ BEZPEČNOST:

Výstavba jaderných elektráren se v podstatě téměř po celém světě výrazně zpožďuje. Ministr průmyslu, obchodu a taky dopravy Karel Havlíček předpokládá začátek v roce 2029 a celkovou dobu výstavby 7 let. Taková čísla jsou maximálně sny, co se mu zdají během jeho legendárně krátkých spánků. Nejde však o racionální odhady. Jaký bude energetický mix Česka, až budou konečně odstaveny uhelné elektrárny?

NETRANSPARENTNOST:

Dostavba Dukovan je tak zásadní zakázka, že i Andrej Babiš se zaštiťoval snahou najít shodu napříč Sněmovnou. Jeho proklamace jsou jako obvykle prázdná slova. Od začátku je zakázka připravována za vysoce netransparentních podmínek. Smlouvu s ČEZem, která nastavuje financování dostavby, uzavřel stát v tichosti za zavřenými dveřmi. Na vládě prošel návrh zákona jen zkráceným připomínkovým řízením a ve sněmovně pak hlasovací mašinerie ANO+KSČM+SPD tlačí zákon co nejrychleji bez adekvátní diskuze.

Zdroj: Seznam Zprávy

POLITICKÉ POZADÍ ZAKÁZKY:

Není žádným tajemstvím, že ruské zájmy v Česku hájí z hradu Miloš Zeman. Ani u Dukovan to není jinak. Ředitel ČEZu Daniel Beneš má prezidentovi až tak blízko, že ho šel podpořit do volebního štábu během prezidentské volby. Podle informací investigativních novinářů je dokonce ve hře plán s úřednickou vládou, v jejímž čele by stál právě Beneš. Nicméně, zdá se, že bez Babiše to zřejmě nepůjde. Jak daleko je prezident ochotný zajít při kolaboraci s cizí mocností? A co může být pro premiéra adekvátní protislužbou?

Zdroj: iRozhlas a Seznam Zprávy

Dobrou zprávou je, že opozice funguje společně a konzistentně. Vít Rakušan i Marian Jurečka nás v dopise ujistili, že jejich stanovisko platí a vpuštění Číny ani Ruska nepřipadá v úvahu ani v rámci konsorcií.

Znepokojivou zprávou ale bylo nedávné prohlášení znovuzrozené hvězdy ODS Martina Kuby (a bývalého ministra průmyslu ve vládě Petra Nečase), který se vyjádřil i pro variantu, kdy by byl dodavatelem přímo ruský Rosatom. Staré struktury, které Andreji Babišovi vydláždily cestu k moci, zřejmě neřekly poslední slovo…

Zdroj: Deník N

Co my na to?

Napsali jsme celé opozici s apelem, aby nepřistupovali na kompromis. Pořádali jsme laserový happening přímo v Dukovanech, který přerušila policie). Společně s Vámi jsme psali poslancům, emailů bylo tolik, že IT oddělení zastavilo doručování. A průběžně Vás informujeme o klíčových událostech ve schvalování zákona o dostavbě Dukovan.

Děkujeme, že spolu s námi hlídáte tuto velkolepou státní zakázku.

Do voleb zbývá 239 dní! #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku