Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Ve sněmovně se bojuje o Českou televizi

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Již roky leží v Poslanecké sněmovně výroční zprávy České televize čekající na to, kdy je poslanci konečně schválí. Jde o Výroční zprávu ČT 2016, Zprávu o hospodaření ČT 2016, Výroční zprávu ČT 2017 a Zprávu o hospodaření ČT 2017. Ačkoliv jsou tyto zprávy v pořádku a jejich schválení by tak měla být formalita, poslanci se ke schválení nemají a neustále jej odkládají. Důvod je přitom velice jednoduchý.

V zákoně totiž stojí, že pokud sněmovna zprávu ČT dvakrát po sobě neschválí, může odvolat celou Radu ČT. Vyměněná Rada ČT pak může odvolat generálního ředitele ČT. Pokud by tedy poslanci účelově neschválili dvě zprávy, otevře jim to cestu k politickému a personálnímu ovládnutí České televize. V takovém případě by ČT velmi pravděpodobně přestala plnit svou roli média veřejné služby, které má být pokud možno nezávislé na politických tlacích a objednávkách, a Česká republika by se vydala cestou Maďarska, kde se z veřejnoprávních médií stala hlásná trouba vládní strany. Něco takového je neakceptovalné tím spíš, že oligarcha Babiš již nyní vlastní třetinu médií v zemi. Bude-li i ČT osedlána Agrofertem, půjde o vážné poškození demokratického systému, neboť demokracie stojí a padá právě se svobodou a kvalitou slova a informací.

Proto jsme 31. 1. 2019 adresovali Babišovi následující vzkaz.

Na nějž Babiš reagoval 5. 2. 2019 takto:

To je jistě dobrá zpráva. Znepokojivý je však onen „velkorysý tón“ celého sdělení – že tedy premiér laskavě veřejnoprávní média prozatím nepotopí. Zůstává otevřenou otázkou, zda poslanci výroční zprávy skutečně schválí. I kdyby se tak stalo, celý problém se tím však pouze odloží. Babiš snad sice prozatím odtroubil útok na Kavčí hory, ale ne na dlouho. Vhodný čas na rozklad a ovládnutí ČT teprve přijde. Nebude to změna prudká a nárazová, nýbrž postupná, salámová. V příštích dvou letech vymění Babiš + SPD + KSČM 9 z 15 členů Rady ČT. A to bude počátek konce. Budeme muset velmi pečlivě hlídat, kdo se do Rady ČT nakonec dostane. Protože o veřejnoprávní média se přichází jen jednou.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku