Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

V pátek a v sobotu budeme opět volit do Senátu: Proč se vyplatí přijít i k 2. kolu voleb?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V pátek 30. září a v sobotu 1. října proběhne druhé kolo senátních voleb. Budeme tak mít velkou šanci podílet se na budování rozhodující pojistky demokracie na příští roky. A právě Senát bude v době výrazné společenské turbulence, ať už se jedná o rostoucí štěpení společnosti, nástup extremistických politických sil, či válku na Ukrajině, jako tato pojistka velmi důležitý.

Druhé kolo senátních voleb jsou ale obecně možná ty nejméně populární volby. Volební účast v posledních deseti letech ani jednou nepřekročila 20 procent. O to větší je však šance ovlivnit jejich výsledek, pokud se k urnám tento víkend dostavíte.

V prvním kole jsme viděli celou řadu znepokojivých momentů a politických selhání. Připomeňme si některé z nich:

  • Asi nejabsurdnější bylo vyjádření Jany Nagyové (ANO), která se k případnému vítězství ve druhém kole postavila takto: „Jako první, pokud by to vyšlo, vejdu do dveří a požádám o imunitu.“ Následně se sice opravila, že šlo o přeřek, ale oprávněné obavy z toho, že Nagyová která je spolu s Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo, kandiduje jen proto, aby oddálila rozsudek soudu, jen přiživila. V Jihlavě proti Janě Nagyové stojí současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), proti kterému vedlo kampaň na podporu Nagyové spíše celé vedení ANO v čele s Andrejem Babišem než samotná kandidátka.

  • V některých regionech do druhého kola postoupili pouze zástupci a zástupkyně populistických a autoritářských stran a tendencí. Dobrým příkladem je senátní obvod Kroměříž. Tam se ve druhém kole utkají Lucie Pluhařová (ANO) a odpíračka proticovidových opatření a mluvčí na demonstraci z 3. září Jana Zwyrtek Hamplová (Nezávislá). Postup Zwyrtek Hamplové umožnilo i to, že dosavadní senátorce Šárce Jelínkové (SPOLU) konkuroval kandidát STANu Rudolf Seifert. Zwyrtek Hamplová ji tak přeskočila o pouhých 230 hlasů.

  • Obdobnou strategickou chybu udělaly vládní strany i v Karlovarském volebním obvodu. Tam mimo to, že STAN a SPOLU nepostavili společného kandidáta, kandidovali navíc dva adepti spojení se STANem. A to dosavadní místopředseda Senátu s osmnáctiletou zkušeností v horní komoře Parlamentu Jan Horník a hejtman kraje Petr Kulhánek. Díky této krátkozrakosti se v druhém kole utkají podobně jako v Kroměříži dvě ženy spojené s populistickými (Věra Procházková, ANO) a autoritářskými tendencemi (Eva Chromcová, SPD).

Do druhého kola, ale postoupila celá řada demokratických kandidátů. A ty je, i kvůli výše zmíněným přešlapům, třeba podpořit. V kontextu nízké volební účasti má každý hlas mnohem větší váhu. Každý z nás, koho se senátní volby týkají, tak máme obrovskou šanci zajistit demokratickým kandidátům zvolení a napomoci tak k udržení či dokonce posílení demokratické většiny v Senátu.

Projděte si postoje politiků a političek, kteří se dostali do druhého kola na webu nazorynapolitiku.cz a vyberte takovou osobnost, která bude nejlepší možnou zárukou demokratických hodnot.

Senát se v současné době rostoucí radikalizace politické scény a společnosti stává rozhodující pojistkou demokracie. A vy máte šanci zásadní mírou ovlivnit jeho sílu jako garanta demokratického uspořádání.

Tak šťastnou ruku ve druhém kole!

Foto: Seznam Zprávy

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku