Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

V čem spočívá střet zájmů Pavla Blažka a proč je to problém?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Představme si fotbalový zápas a v něm hráče, který by mohl rozhodovat o faulech a gólech protihráčů i svého týmu. Nebo učitele, který by rozhodoval o propadnutí svého vlastního dítěte. Ani v jedné z variant by se nedalo spolehnout na to, že rozhodnutí bude spravedlivé.

A v takové situaci je Pavel Blažek. Společně s kolegy z ODS je prošetřován v kauze manipulací s městským majetkem v Brně. A z pozice ministra spravedlnosti opakovaně jeví o podrobnosti kauzy mimořádný zájem. Každé jeho vyjádření nebo rozhodnutí týkající se zmíněné kauzy, soudů či změn na státních zastupitelstvích tak vyvolává pochybnosti, jestli se jen nesnaží účelově ovlivnit vlastní kauzu.

Jaké kroky Pavla Blažka tyto pochybnosti vzbuzují?

  • Snahy ministra o změny na Olomouckém vrchním státním zastupitelství, které brněnskou kauzu dozoruje
  • Podání kárné žaloby na trestního soudce Aleše Dufka, který vyhověl žádosti médií a na základě zákona o svobodném přístupu k informacím jim poskytl soudní příkazy k domovním prohlídkám v bytové kauze
  • Odmítnutí jmenovat soudce Aleše Novotného, který by v případě žaloby Blažkových spolupracovníků kauzu soudil, do funkce místopředsedy trestního úseku Krajského soudu v Brně. Soudcovská unie ČR se proti tomuto rozhodnutí ohradila s tím, že se jedná ze strany ministra o přímý a nepřípustný zásah moci výkonné do rozhodovací činnosti soudců
  • Dotazování se na osobní život státní zástupkyně, která má kauzu na starost

Požadujeme, aby byl Pavel Blažek z funkce ministra spravedlnosti odvolán, nebo aby rezignoval. Jeho kroky jasně ukazují, že je ve střetu zájmů a tím překročil červenou čáru demokratického hřiště. Ministerstvo spravedlnosti vytváří podmínky pro výkon spravedlnosti pro všechny občany. Je proto důležité, aby jeho čelný představitel nevyužíval svých pracovních kompetencí k osobním zájmům.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku