Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Ústavní soud zrušil nánosy opoziční smlouvy ve volebním zákoně a zastal se rovného volebního práva

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Ústavní soud právě zrušil dvě klíčová ustanovení volebního zákona, která odporovala zásadě rovného volebního práva. Jednak Ústavní soud prohlásil dosavadní způsob přepočtu hlasů na mandáty, tzv. d’Hondtovou metodou, za protiústavní. Jednalo se o pozůstatek tzv. opoziční smlouvy Miloše Zemana a Václava Klause z devadesátých let, který neférově zvýhodňoval větší strany oproti menším. Ty totiž potřebovaly k zisku jednoho mandátu mnohem větší počet hlasů voličů než strany větší. Na to jsme upozornili i v roce 2019 na demonstraci na Letné.

Ústavní soud zrušil i další pravidlo, které mělo za cíl ztížit přístup menších stran do Poslanecké sněmovny - zvýšenou uzavírací klauzuli pro koalice. Do budoucna již tedy koalicím bude pro vstup do Poslanecké sněmovny stačit 5 % hlasů, stejně jako samostatně kandidujícím stranám. Dosud bylo třeba, aby dvojkoalice získaly 10 % hlasů, trojkoalice 15 % hlasů a koalice čtyř či více stran dokonce 20 % hlasů.

Zásah Ústavního soudu znamená, že Parlament musí urychleně schválit nové znění volebního zákona a přijít s novým způsobem přepočtu na mandáty, který bude odpovídat tomuto nálezu. Stihnout se vše musí do voleb, protože ty jinak nemůžou proběhnout. Poslanecká sněmovna se navíc nutně potřebuje dohodnout se Senátem, jelikož ten nemůže být u volebního zákona přehlasován. Opozice tedy bude mít při tvorbě nových volebních pravidel klíčové slovo.

Rozhodnutí Ústavního soudu tak otevírá příležitost, abychom po dvaceti letech měli spravedlivější volby.

Do voleb zbývá 246 dní #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku