Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Ukončí novela zákona o střetu zájmů Babišovo ovlivňování médií?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Babiš zneužívá vlastnictví třiceti procent soukromého mediálního trhu a manipuluje obsahem, který jeho média v čele s Mladou frontou Dnes (MfD) přináší. Na škodlivost střetu zájmů Andreje Babiše upozorňujeme dlouhodobě. A obzvlášť ten v mediální oblasti je aktuálně nesmírně viditelný. Novela zákona o střetu zájmů by měla éru mediálního bosse Babiše ukončit.

“Prohlašuji na zdraví mých dětí a vnuček, že nikdy nebudu zasahovat do práce redaktorů v Mafře”, řekl Babiš v roce 2013, kdy svůj vstup do vrcholné politiky doprovodil nákupem médií. Tehdy mu to mnozí věřili, dnes máme mnoho indicií, že to nikdy nebyla pravda.

Aktuálně jsme svědky toho, jak se ze silně provládní MfD stalo jednoznačně opoziční médium. A to v době, která náhodou přesně odpovídá Babišově přechodu z role premiéra do role opozičního šéfa.

Otočku dokazuje i analýza článků MfD, kterou vypracovala redakce Hlidacipes.org. Analýza porovnává, jaké články v Mladé frontě vycházely v období 11.-18.4.2021 a ve stejném týdnu v roce 2022. Z porovnání je patrná jak nulová kritika Babišovy vlády a naopak kritika současné vlády, tak prostor, který Babišovi MfD dávala v roli premiéra a dává i v roli opozičního šéfa.

MfD ke kritice vlády Petra Fialy používá silné nástroje. K vystavění “správně vyznívajícího” textu se neštítí použít ani manipulaci a manipulativní titulky. Křiklavým příkladem byl titulek: “V utajení. Další miliardy na běžence.” Ten měl zcela zřejmě za cíl narušit solidaritu naší společnosti vůči ukrajinským uprchlíkům a vytvořit v lidech pocit, že se současná vláda dostatečně nestará o “svoje lidi”.

Česko a další nejzasaženější státy přitom mají na pomoc přicházejícím lidem z Ukrajiny přislíbených 10 miliard EUR z fondu Evropské unie. (Odhadované náklady České republiky na zvládnutí situace na letošní rok jsou 2 miliardy EUR.) Jsou to tedy peníze, které by měly přijít z EU a posilovat u nás kupní sílu, ne chybět “našim lidem”, jak by se z vyznění textu mohlo zdát.

Blýská se na lepší časy? Připravovaná novela zákona o střetu zájmů žene Babiše do kouta. Po jejím přijetí bude muset své mediální impérium prodat nebo složit poslanecký mandát. I tak ale zůstanou dvě otázky:

Kdo Mafru koupí? – Spekuluje se o spřízněném majiteli skupiny Prima Ivanu Zachovi. Již nyní má Babiš na Primě velmi výsadní podmínky. Měl by tedy výsadní slovo i ve “svých prodaných” médiích ze skupiny Mafra? Novela zákona o střetu zájmů zatím nijak neřeší prezidentský úřad. Znamená to, že pokud se Babiš zapojí do boje o Pražský hrad, mohl by si v případě vítězství skupinu převzít nazpět?

Majitel médií nemůže být aktivní politik, to odporuje principům rovné soutěže politiků a ničí demokracii. Kapitola s Babišem premiérem a mediálním magnátem zároveň nám jen potvrzuje, jak moc novelu zákona o střetu zájmů potřebujeme.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku