Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

TŘI ROKY PO LETNÉ: Kde jsme a kam kráčíme?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Před třemi lety, 23. června 2019, jsme se poprvé sešli na Letné. Bylo nás tam na jednom místě v jednu chvíli téměř 300 tisíc. Cítili jsme frustraci a rozhořčení z tehdejší politické situace, ale zároveň v sobě probudili naději na zářnější zítřky. Společně jsme viditelně a nahlas dali najevo, že nám osud naší země není lhostejný a demokracie není pouze prázdné a vzletné slovo.

Tehdy jsme požadovali rezignaci Andreje Babiše, trestně stíhaného premiéra v obrovském střetu zájmů. Právě Andrej Babiš nám totiž v ohromné síle předvedl, jak to vypadá, když se k moci dostane oligarcha s téměř neomezenými možnostmi, který stát využívá pouze pro svůj vlastní prospěch. Babišovo vládnutí se mílovými kroky vzdalovalo od demokratických hodnot a bylo potřeba proti tomu zakročit. I proto jsme vyzvali demokratické strany, aby se spojily do koalic, které by měly šanci Andreje Babiše ve volbách porazit.

Před třemi lety nám ale nešlo jen o Babiše. Na letenské pláni jsme si všichni připomněli, co vlastně pro nás demokratické hodnoty znamenají a že je potřeba je bránit. A to i když bude vládnout někdo jiný než Andrej Babiš a jeho ANO.

  • Chtěli jsme a stále chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů.
  • Chtěli jsme a stále chceme být občany, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnosti a převzali za ni svůj díl odpovědnosti.
  • Chtěli jsme a stále chceme žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, která má zdravou krajinu a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.

A mnoho se povedlo, nebo se právě pomalu mění ve skutečnost. Už nemáme trestně stíhaného premiéra ve střetu zájmů. Demokratické strany se spojily do koalic, vyhrály volby a vládnou. Vidíme, že vládní politici dokáží přiznat chybu a vyvodit zodpovědnost za své činy. Naše země ukázala obrovské množství solidarity vůči ukrajinským občanům, na které stále útočí Rusko. Státnímu zastupitelství se podařilo pokročit v zaseknuté kauze Čapí hnízdo expremiéra Andreje Babiše, který půjde 12. září před soud.

Další požadavky ale naplněny zdaleka nejsou. Korupční kauza týkající se vládního hnutí STAN ukazuje, že je potřeba demokracii neustále bránit a dohlížet na to, co se děje. Zároveň nezapomínejme, že Andrej Babiš z politiky rozhodně nezmizel a možnosti dostat se k politické moci se jen tak nevzdá. Což nám ukazuje každý den. Sice už nemáme trestně stíhaného premiéra, máme ovšem pravděpodobně tu čest s obžalovaným kandidátem na prezidenta republiky. A když už zmiňujeme hlavu státu, na Hradě bude ještě několik měsíců stále sedět Miloš Zeman, který naši zemi nikdy důstojně nereprezentoval a stále je obklopen mafiánskou hradní osádkou.

Proto je potřeba nad demokracií stále bdít a nerezignovat! Bránit demokracii ale neznamená vždy jen demonstraci. Znamená to zajímat se o dění kolem nás. Nebo využít možnost zvolit si své zástupce a významně se tak podílet na budoucnosti naší země. Na podzim nás čekají komunální a senátní volby, na začátku příštího roku volba prezidenta republiky. To všechno může demokratické hodnoty v naší zemi zase o něco více posílit a ukázat, jakým směrem chceme jako země jít.

Před třemi lety na Letné jsme si společně díky Vám všem zvědomili, že aktivně bránit demokratické hodnoty má velký smysl. Děkujeme Vám všem, díky kterým to bylo možné.

Jako Milion chvilek jsme tu pro demokracii nadále. A s nadějí očekáváme tu magickou chvíli, kdy budou politici důstojně zastupovat občany, nás všechny, kteří jsme jim svěřili možnost rozhodovat o zemi, ve které žijeme. Na chvíli, kdy budeme moci být hrdí na svou politickou reprezentaci a kdy jí budeme moci důvěřovat. Na chvíli, kdy budeme žít v naší zemi beze strachu, důstojně a rádi.

My už se na tu chvíli skutečně těšíme.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku