Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Tři políčky právnímu státu: Důvěra občanů v právní stát dostala v posledních dnech hodně zabrat

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Udělení milosti šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, návrh nízkého trestu pro Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo a obžalování firmy Energoaqua a jejího ředitele Oldřicha Havelky v případu otravy řeky Bečvy. Tři události, které mají jedno společné: všechny poukazují na destrukci právního státu.

Jenže k demokracii právní stát patří. Má občanům zaručovat rovnost před zákonem a rovný přístup orgánů činných v trestním řízení (policie, státní zástupci a soudy). V posledních dnech jsme se ale na těchto třech kauzách dozvěděli, že jsou mezi námi rovnější, pro které stejná pravidla neplatí.

Prezident Miloš Zeman udělil svému blízkému spolupracovníkovi pravomocně odsouzenému Balákovi milost v plném rozsahu. Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl pro bývalého premiéra Andreje Babiše podmínku, i když podle trestního sazebníku mu měl být navržen trest vězení v délce pěti až deseti let. A v kauze Bečva byla obviněna firma Energoaqua a její ředitel i přes oponentní posudky expertů a nedostatky a nejasnosti ve vyšetřování katastrofy, které ve výsledku odváděly pozornost od dalšího možného viníka chemičky Deza z Babišova holdingu Agrofert.

Důvěra občanů v demokratický právní stát tak utržila hluboké rány. Před zákonem, před kterým bychom si měli být všichni rovni, to pro některé není tak úplně pravda. Kamarád prezidenta může překračovat zákon a připravit veřejné rozpočty o miliony navíc, ale spravedlivému trestu unikne. Bývalý premiér Babiš místo několika let vězení může počítat jen s podmínkou a peněžitým trestem, což by příhodně nemělo ohrozit ani jeho ambice kandidovat na prezidenta. A za ekologickou katastrofu možná ponese vinu někdo zcela nevinný? Protože unesený stát oligarchou Babišem pracoval lépe ve jménu Agrofertu, než-li ve jménu spravedlnosti…

Nežijeme v demokracii, pokud nežijeme v právním státě.

Současná vláda se v preambuli programového prohlášení zavazuje právní stát bránit: “Chceme stát, který ví, že hodnoty svobody a demokracie je třeba aktivně prosazovat a bránit.”

Má-li být tato věta více, než jen prázdnou proklamací, měla by nám to současná vláda dokázat činy. Vláda má nástroje na to, jak prezidentovi zkomplikovat poslední měsíce v úřadu. Například snížením rozpočtu prezidentské kanceláře na nezbytný provoz. Vláda má kontrolní a dozorové mechanismy, jak podrobit přezkumu vyšetřování policie i rozhodnutí státních zástupců v kauzách Čapího hnízda a otravy Bečvy.

Včera měl shodou okolností premiér Petr Fiala pravidelnou schůzku s prezidentem Zemanem v Lánech. Po schůzce k tématu prezidentské milosti pouze uvedl, že se s prezidentem neshodli. To na obnovu důvěry občanů v právní stát stačit nebude.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku