Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Tiskový komentář: Protlačí dnes Andrej Babiš kozla zahradníkem do čela rady ČTK?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

RADA ČTK VOLÍ SVÉHO PŘEDSEDU. FAVORITEM JE PETR ŽANTOVSKÝ, DEZINFORMAČNÍ A PRORUSKÝ NOVINÁŘ, PATOLÍZAL V. KLAUSE, M. ZEMANA I A. BABIŠE

Dnes ve 13 hodin zvolí Rada ČTK (1) ze svého středu nového předsedu. Možným favoritem je kontroverzní novinář a dosavadní místopředseda Rady Petr Žantovský nominovaný hnutím ANO. Muž, který se novinářsky kompromitoval už za minulého režimu, a pokračuje v tom dodnes. Namísto nezávislé žurnalistiky měl vždy blízko k mocným, ať už k V. Klausovi, M. Zemanovi či A. Babišovi. Také k Rusku. Spolupracuje s dezinformačními a konspiračními médii i s organizacemi propagujícími vystoupení z EU.

P. Žantovský svou kandidaturu na předsedu Rady ČTK ještě nepotvrdil ani nevyloučil (2). Jeho šance na zvolení je ovšem vysoká. V sedmičlenné Radě ČTK jsou totiž tři členové nominovaní za ANO (Vedle něj je to ještě David Soukup a Pavel Foltán.). Jejich hlasy by mohla posílit a k vítězství P. Žantovskému pomoci členka Rady za SPD Jana Gáborová, která je mu názorově blízká (2).

Rada má přitom zásadní vliv na fungování ČTK, jejímž „posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů (zákon o ČTK, č. 517/92 sb,. par. 2, odst. 1). ČTK je politicky i ekonomicky nezávislá. Ve své práci se řídí heslem: spolehlivost - rychlost - nezávislost.“ (5) Petr Žantovský je ovšem pravým opakem nezávislého, kritického a tudíž demokracii hájícího novináře.

Existuje tedy vážné riziko, že dnes dosedne do křesla předsedy Rady ČTK muž, který např.:
Je spoluzakladatelem spolku dezinformačních proruských serverů Asociace nezávislých médií (6).
Byl uveden jako poradce Aliance národních sil, která chce vystoupit z EU a NATO (7).
Přispívá často do dezinformačních, „alternativních“ médií (6).
Pohybuje se na akcích a v okruhu lidí propagujících extremismus a xenofobii (6).
Podal ve své habilitační práci na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě stávku redaktorů bránících Českou televizi v období 2000 – 2001 před politickými manipulacemi jako politický puč (6).
Selhal jako novinář už na začátku své kariéry. Choval se v osmdesátých letech loajálně k režimu na úkor poctivých novinářů při čistce v časopisu Melodie. „Těžko najít v Česku publicistu tak úhořovitého, funkcí chtivého a demagogického,“ vzpomínal nedávno na svého kolegu hudební publicista Jiří Černý, který tehdy časopis opustil.
Působil v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání v letech 2000 až 2003. Jde o období, kdy Česká republika prohrála arbitráž a musela zaplatit deset miliard korun kvůli sporům o televizi Nova. Rada pak byla odvolána na návrh vlády premiéra V. Špidly pro neplnění povinností především před prohranou arbitráží (8). Sněmovní vyšetřovací komise konstatovala, že pochybení rady nevedlo přímo k finanční ztrátě (9), odvolaní radní také uspěli u soudu ohledně svého odvolání (10). Přesto přirozeně zůstávají otazníky, nakolik vedl tehdejší vstřícný postoj této Rady k Vladimíru Železnému (11)

) k vysoké finanční ztrátě pro Českou republiku.

Volba předsedy Rady ČTK je sledována především proto, že je to právě předseda, kdo navrhuje agendu, kterou se Rada ČTK bude zabývat. Kromě toho předseda zastupuje Radu navenek, svolává a řídí její zasedání či pověřuje členy Rady konkrétními úkoly. K získání funkce předsedy Rady je třeba čtyř hlasů, volba je tajná.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl: „Právě dnes hrozí demokracii a nezávislým médiím veřejné služby velké nebezpečí. Rada ČTK volí svého předsedu a favoritem je Petr Žantovský, dosavadní místopředseda Rady za ANO. Jeho zvolení by znamenalo políček pro zákonem danou objektivitu státní tiskové agentury, která se zásadně podílí na obsahu našich médií. Pan Žantovský ztělesňuje případ novináře, který uměl najít za minulého i tohoto režimu vždy blízký vztah k mocným a těžit z něj ve svůj prospěch.“
„Pan Žantovský léta publikuje v dezinformačních médiích, obhajuje protievrospké a proruské postoje a spolupracuje s xenofobními lidmi. Vystupuje jako odborník na manipulaci a „mediální lži“, jeho postoj k těmto otázkám ovšem přímo napomáhá šíření manipulace a lží. Zvolení takového člověka předsedou Rady ČTK, kterážto má bdít nad objektivitou informací poskytovaných ČTK veřejnosti, by se rovnalo zvolení kozla zahradníkem.“

Kontakty:
Jan Piňos, média, [email protected]
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku

----------------
(1) Rada ČTK dbá na plnění poslání tiskové kanceláře, jmenuje a odvolává generálního ředitele, schvaluje rozpočet a závěrečný účet, na návrh ředitele schvaluje Statut ČTK, rozhoduje o stížnostech týkajících se činnosti ČTK a jejího ředitele, dohlíží na využití účelových dotací. Ze své činnosti je Rada ČTK zodpovědná Sněmovně, jí také předkládá výroční zprávu o činnosti a hospodaření ČTK.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku