Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Demisi! Konec vlády jedné straky! – Zítra začne desetidenní vlna protestních akcí za demisi Andreje Babiše

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Zítra, na Mezinárodní den lidských práv, se na Václavském náměstí od 18 hodin uskuteční krátká demonstrace za odstoupení A. Babiše. Bude pokračovat hlasitým protestním pochodem centrem města na hlavní nádraží, kde vyvrcholí informační akcí. Zítřejší demonstrace odstartuje vlnu protestních akcí po celé ČR, která potrvá až do 19. prosince.

Milion chvilek oznámí na Václaváku termín dalšího velkého protestu v Praze a několik termínů akcí zcela nového formátu. V pondělí 16. prosince proběhnou protestní akce po celé ČR (kromě Prahy a krajských měst). Ve čtvrtek 19. prosince se naopak uskuteční demonstrace pouze v krajských městech (kromě Prahy), kam přijedou protestovat lidé z celého příslušného kraje.

Milion chvilek pro demokracii svolal protesty kvůli eskalaci premiérových skandálů a zejména kvůli odmítání je řešit, a to jak A. Babišem samotným, tak i jeho ochránci ve vládě. Cílem protestů je jednoznačně a silně odmítnout nepřijatelné chování premiéra i jím ovládané státní správy a oslovit s požadavkem na Babišovu demisi co nejširší veřejnost.

Šíření informací lidem, jimž dosud chyběly, považuje Milion chvilek za specificky významnou stránku této vlny protestů. Spolek vyzval na svých internetových stránkách (www.milionchvilek.cz) občany, aby problémy A. Babiše maximálně rozšířili různými způsoby.

Během asi půlhodinového programu úterní demonstrace vystoupí mluvčí Milionu chvilek Mikuláš Minář a Benjamin Roll, dále odborníci na střet zájmů a neoprávněné obohacování David Ondráčka (ředitel Transparency International) a Leo Steiner (konzultant Milionu chvilek pro střet zájmů a veřejné finance). Blok expertů uzavře Jana Moravcová, bývalá krajská ředitelka České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem, jedna z obětí účelových politických čistek kvalitních odborníků ve státní správě v režii ANO (1).

Po skončení demonstrace, tedy asi v 18.30, se účastníci demonstrace vydají z Václavského náměstí protestním pochodem ulicemi Na příkopě, Hybernská, Opletalova až na hlavní nádraží.

Demonstranti podle pokynů pořadatelů zaplní nádraží tak, aby nebránili pohybu cestujících, ale aby mohli osobně i pomocí letáků a transparentů šířit informace o střetu zájmů a dalších problémech A. Babiše a o nutnosti jeho demise. Demonstranti vyzvou cestující k účasti na dalších protestech. Účastníci demonstrace také dostanou letáky, které mohou roznést v okolí svého bydliště.

Zítřejší protest na Václavském náměstí a následný protestní pochod se uskuteční půl roku od tamější poslední demonstrace a necelý měsíc od demonstrace na Letné 16. listopadu.

Na zítřejší krátkou demonstraci nepožadujeme předchozí akreditaci. Zástupci médií budou mít volný přístup do prostoru pro média po předložení novinářského průkazu.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl: „Potvrzení obrovského střetu zájmů A. Babiše a jeho neoprávněné obohacování z veřejných financí, obnovení jeho trestního stíhání a obrana Babišových osobních zájmů namísto zájmů státu ze strany státní správy, to vše jasně ukazuje nezbytnost premiérovy okamžité demise. Od zítřka až do 19. prosince budeme A. Babišovi hlasitě připomínat demisi nejen z Prahy, ale i všech krajských měst a mnoha dalších měst a obcí celé naší země!“

„Trestně stíhaný člověk s obrovským střetem zájmů, který vysává veřejné peníze a zneužívá stát pro vlastní prospěch, nemá v čele vlády co dělat. Všichni by měli vědět, jak Babišovy problémy poškozují každého z nás. Střet zájmů jednoduše znamená: Andrej Babiš krade z našeho společného pro sebe. Inkasuje, co mu nepatří. Platíme to my všichni. A ještě na to doplatíme. Tato fakta musíme rozšířit co nejdál. Každý z nás pro to může něco udělat. Může být viditelný (třeba nosit transparent), být slyšitelný (píšťalky, klaksony, bubny s sebou) a hlavně maximálně šířit informace dál těm, kteří je dosud opomíjeli.“

Kontakty:
Jan Piňos, média, [email protected]
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku

----------------
(1) Jana Moravcová za zásadové pracovní postoje při sankcích proti znečišťovatelům v kraji, kde působí Babišovy firmy, přišla o práci po nástupu ANO na Ministerstvo životního prostředí při politicky motivované čistce ve vedení ČIŽP. O svém příběhu podala svědectví v knize Žlutý baron autorů Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky, nakladatelství Referendum 2017 a také v dokumentárním filmu Zuzany Piussi a Víta Janečka Selský rozum.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku