Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Češky a Češi demonstrovali za zdravou demokracii na všech kontinentech kromě Antarktidy

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

VČERA SKONČILA SÉRIE DEMONSTRACÍ A DALŠÍCH AKCÍ K VÝROČÍ LISTOPADU V 64 MĚSTECH SVĚTA

Včerejší večerní akcí v Mnichově skončila série občanských protestů Čechů žijících či aktuálně se zdržujících v zahraničí, které na podporu protestů v ČR probíhaly od 8. do 24. listopadu po celém světě. Demonstrace a další akce se uskutečnily na všech šesti světadílech kromě Antarktidy.

Celkově se v 64 městech světa sešly skupiny čítající od pěti do dvou set občanů. Dohromady se demonstrací zúčastnilo okolo tisíce lidí. Mimoto krajané a turisté z celého světa zasílali své fotografie a vyjadřovali tak podporu i z mnoha míst, kde se ohlášené akce nekonaly.

Cenné je, že mezi demonstrujícími zcela převládali krajané žijící v zahraničí jako rezidenti (emigranti i Češky a Češi druhé generace). Byli mezi nimi však i studenti, lidé na pracovních cestách a turisté: Transparenty tak zavlály dokonce i v nepálském Himálaji.

Kromě demonstrací se uskutečnily i pochody, sázení stromů či přátelská setkání. Lidé se scházeli na náměstích s transparenty a hesly jako např. „Nechceme se stydět“, „Pravda a láska zvítězí“, „Není nám to jedno“, „Chceme zdravou demokracii“ nebo „Stát jako demokracii, ne jako firmu“. Organizátoři rozdávali placky s logem Milionu chvilek. Účastníci nesli české národní vlajky a trikolóry a někteří měli i vlajky evropské.

Na všech akcích přečetli místní organizátoři prohlášení Milionu chvilek z Letné s novou, pozitivní, dlouhodobou a na konkrétních politicích nezávislou výzvu. Stejně jako na Letné se zpívala národní hymna a Modlitba pro Martu. Lidé se hned přidávali k nové letenské výzvě Milionu chvilek pro demokracii

Síť aktivních Češek a Čechů žijících v zahraničí se začala formovat okolo první demonstrace na Letné 23. června. Tehdy se na podporu protestů v ČR shromáždili čeští občané ve dvaceti převážně evropských městech. Pomocí zaslaných fotografií se k nim připojili i jednotlivci ze 195 měst po celém světě. Tato síť krajanů, kteří dávají hlasitě najevo nesouhlas s politickou situací v ČR, se od jara podstatně rozrostla.

Fotografie z akcí ve světě najdete zde.

Mapa všech akcí je zde.

Michaela Lebeda, koordinátorka akcí Milionu chvilek pro demokracii v zahraničí, řekla: „Spolu s českými krajany ve světě pozoruji od jara rostoucí zájem o české dění u veřejnosti v zahraničí. Stejně tak roste i zájem zahraničních médií. Krajané v zahraničí se stmelují v rámci svých komunit a také vystupují navenek jako aktivní Češky a aktivní Češi, kterým na jejich zemi záleží. Mnoho z nich nám píše, že jsou opět hrdí na svou zemi a že díky aktivitám Milionu chvilek navázali nová přátelství s podobně smýšlejícími krajany. Snaží se přispět ke zdravější demokracii v ČR a tvoří nové inspirativní iniciativy."

Ondřej Pchálek, koordinátor Milionu chvilek pro zahraničí, řekl: „Zapojení zahraničních krajanů do domácího dění bylo a je klíčové. Během posledního staletí se mnohokrát ukázalo, jak důležitá může být jejich podpora i nadhled. Vždyť počet Češek a Čechů žijících v zahraničí sahá podle odhadů ke dvěma miliónům. U účastníků zahraničních shromáždění na podporu Milionu chvilek jde zpravidla o aktivní občany, kteří se velmi zajímají o dění u nás a v budoucnu se často plánují do země vrátit. Tyto aktivity jim umožňují udržet si kontakt s děním doma, ale také navázat nové kontakty, diskutovat s krajany i místními. Právě neformální debaty a nápady, které z těchto shromáždění vznikají, mohou být na celé věci to nejcennější.“

Zprávy a svědectví z vybraných měst ve světě

Londýn, Spojené království

V Londýně se sešlo na 200 účastníků u Marble Arch, kde organizátorka Radka Polenská vytvořila bohatý program. Jeden z projevů měla paní Helena Třeštíková. Při shromáždění se sešli čeští studenti, čerství rezidenti i historičtí emigranti. Česká komunita v Londýně patří k jedné z nejrozmanitějších ve světě.

Markéta Mojžíšová, účastnice protestu v kanadském Torontu, řekla: „Ten den bylo -8°C. Na videu je slyšet, že Adel,která drží kameru, mrzne prst. Program probíhal podle sdílených pokynů. Jen ve chvíli, kdy se začala na Letné zpívat hymna, jsme se díky Saše připojily, neboť měla ve sluchátkách přímý přenos. Zpívaly jsme hymnu ve stejnou chvíli! Všechny jsme měly ze setkání velice dobrý dojem, přitom nikdo z nás se předtím neznal osobně. Následovalo posezení a debata o možném vstupu do politiky alespoň jedné z nás!“

Julie O'Donovan, organizátorka demonstrace v Portlandu, Oregon, Spojené státy americké, řekla: „Jsem úplně nadšená. Počítala jsem s maximálně deseti lidmi, ale ukázalo se a posedělo s námi okolo 60-80 Čechů, Moraváků a Slováků, kteří nás také přišli podpořit. Dokonce jsme si zazpívali Karla Kryla a na závěr českou a slovenskou hymnu. Živě se diskutovalo o situaci doma a určitě to vzbudilo zájem mnoha lidí. Mezi příchozími byli i přátelé, které znám už přes třicet let, i velké množství mladých lidí. Nejstarší návštěvník měl již 96 let a v emigraci žije už od dvaceti! Čtení proslovu byl opravdu silný zážitek nejen pro mě, ale i pro ostatní.“

Kontakty:
Jan Piňos, média, [email protected]
Michaela Lebeda, koordinátorka českých akcí v zahraničí, [email protected]
Jakub Dostál, mluvčí pro zahraniční média, [email protected]
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku