Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Budoucnost bez Andreje Babiše: Tři velké protesty v ČR během jednoho týdne

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

DNES PŘES 220 DEMONSTRACÍ PO CELÉ ČR. ZÍTRA POCHOD Z VÁCLAVÁKU NA KLÁROV A ODPOVĚDI POLITIKŮ. VE ČTVRTEK PROTESTY V KRAJSKÝCH MĚSTECH

Tento týden vyvrcholí v celé ČR protesty za demisi a budoucnost ČR bez A. Babiše, navazující na úspěšnou demonstraci v Praze minulý týden. Uskuteční se jako řetěz akcí, které začnou dnes ve více než 220 obcích a městech ČR.

Další ohlášená akce proběhne zítra v Praze, změnila však podobu. Bude to pochod z Václavského náměstí ke Strakově akademii a na Klárov, kde vyvrcholí vystoupeními zástupců demokratických stran, kteří představí vizi své strany týkající se lepší budoucnosti po A. Babišovi. Program zítřejší pražské demonstrace je podrobně uveden pod tiskovou zprávou.

Vlnu protestů zakončí demonstrace ve všech krajských městech ve čtvrtek 19. prosince. Příznivce ze Středních Čech jsme pozvali na zítřek do Prahy.

K dnešním večerním protestům se už přihlásilo 220 míst z celé ČR a nová místa stále přibývají. Počet míst, kde se od jara odehrály demonstrace, se tak zvýšil už na 370. Mapu i seznam zapojených obcí najdete v poznámkách pod zprávou.
Na pražské demonstraci zazněly minulý týden tři hlavní požadavky: 1) demise Andreje Babiše, 2) konec veřejných peněz pro Agrofert, 3) Andrej Babiš musí vrátit, co mu nepatří. Na těchto požadavcích nadále trváme. Kvůli jejich posílení i pozitivnímu ohlasu na pochod Prahou minulý týden jsme změnili formát zítřejší akce.

Zítřejší demonstrace začne v 18 hodin na Václavském náměstí. Odtud se vydá pochod pod heslem „Konec vlády jedné straky!“ následující trasou: 28. října – Národní třída – Na Perštýně – Husova – Mariánské náměstí – Valentinská – Kaprova – 17. listopadu – Náměstí Curieových – Čechův most – Nábřeží Edvarda Beneše (před Úřad vlády).
Program vyvrcholí na Klárově, kde od cca 19:15 vystoupí zástupci demokratických stran. Stále častěji totiž zaznívá oprávněná otázka, co bude po A. Babišovi a jak prolomit zklamání přibližně 40% občanů, kteří buď k volbám nechodí, nebo volí ANO jako nejmenší zlo a nevidí alternativu.

Alternativa však vždy existuje. Proto jsme pozvali na Klárov zástupce sedmi demokratických parlamentních stran, aby ukázali, jaká pozitivní řešení naší zemi nabízejí a jak dokážou oslovit jak své příznivce, takty, jejichž hlasy zatím nemají.
Pozváni byli: Piráti, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, TOP09, ODS, ČSSD a Strana zelených. Rozhodli jsme dát šanci i nové iniciativě poslance Jana Čižinského. ČSSD pozvání odmítla.

Mikuláš Minář vysvětlil pozvání ČSSD takto: „Ačkoliv nesouhlasíme s mnoha věcmi, které ČSSD dělá, a těžko neseme její podporu pro vládu A. Babiše, rozhodli jsme se přesto zástupce této parlamentní strany pozvat - a to ze dvou důvodů. Stále se jedná o demokratickou stranu a je jasné, že česká politika levicovou stranu potřebuje. I ČSSD svým programem soupeří o voliče Andreje Babiše. Zároveň jsme chtěli dát ČSSD možnost se vůči politice Andreje Babiše vymezit a pojmenovat, s čím nesouhlasí. ČSSD tuto možnost odmítla. Možná se to dalo čekat, ale my jsme jim chtěli tuto možnost, jejíž součástí byl i risk, že budou vypískáni, poskytnout.“

Pozvaní politici mají odpovědět na předem zaslané otázky v jasně vymezeném čase, který nesmějí překročit. Otázky znějí takto:

  1. Vize: Jaké jsou hlavní problémy naší země a jak je vaše strana hodlá řešit? Odpověď na tři minuty.
  2. Voliči: Co podle Vás trápí voliče ANO a další, kteří vám nedali hlas? Jak a čím tyto lidi chcete oslovit? Odpověď na dvě minuty.
  3. Volná minuta: Využijte ji a sdělte nám všem, co pokládáte za nejdůležitější.
    Vlnu protestů v tomto týdnu uzavřou ve čtvrtek demonstrace ve všech krajských městech, které ve většině z nich začnou v 18 hodin. Jejich program připravují krajští organizátoři spolupracující s Milionem chvilek. Na krajských demonstracích 19. 12. počítáme s účastí lidí z celého kraje a na většině z nich vystoupí zástupci Milionu chvilek z Prahy.

O silné občanské aktivitě v regionech nemluví jen statistika, ale i trvale pozitivní odezva více než 500 místních organizátorů. Na ukázku uvádíme některé jejich typické, nesčíslněkrát opakované reakce: „Díky, že nás aktivujete! Díky, že nás motivujete! Děkujeme za podporu! Bude nám ctí! Ještě abychom nešli! To bychom se museli studem propadnout! Je to občanská povinnost. Jsem ráda, že jsem konečně našla odvahu a odhodlání nebýt jen tichá sympatizující masa. My děkujeme moc vám, že máte stále elán vymýšlet nové věci a hnát společnost kupředu. Tak si prosím o Vánocích co nejvíce odpočiňte, ať nepadnete za vlast, byla by to velká škoda!

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl: „Tento týden vyvrcholí vlna protestů za demisi A. Babiše sérií hned tří protestních akcí: dnes v 220 obcích a městech po celé ČR mimo Prahu a velká města, zítra pražským pochodem z Václaváku k Úřadu vlády a na Klárov a ve čtvrtek demonstracemi ve všech krajských městech. Něco takového tu dosud nebylo.“
„Navíc jsme pozvali zítra na Klárov zástupce demokratických parlamentních stran, aby v jasně vymezeném čase odpověděli na tři důležité otázky. Týkají se budoucnosti naší země a alternativy k politice A. Babiše. Výzkumy uvádějí, že třetina Babišových voličů jej nevolí s chutí, ale jako nejmenší zlo. Právě ti chtějí nejvíce vidět, že alternativa existuje.“
„Pražským pochodem chceme také zesílit své tři požadavky k A. Babišovi a dát lidem možnost se tvořivě projevit. U Strakovy akademie - Úřadu vlády - mohou demonstranti zanechat A. Babišovi třeba obrázek straky jako vánoční nadílku.“
„Ohromně nás povzbuzuje trvale rostoucí zájem, motivace a aktivita příznivců a organizátorů akcí po celé ČR, kteří naplňují naši vizi občansky aktivní sítě. Vzniká tak jedinečný, vzájemně propojený živý organismus, pravé a plodné podhoubí demokracie!“

Akreditace předem na zítřejší akci na Klárově není nutná, stačí mít u registrace novinářský průkaz.

Kontakty:
Jan Piňos, média, [email protected]
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku

----------------
Mapa obcí zapojených do protestů
Seznam zapojených obcí
Orientační mapka pro demonstraci na Klárově s orientačně vyznačeným prostorem pro vstup novinářů:

Program zítřejšího pražského protestu:
18:00 sraz na Václaváku
18:05 začíná pochod před Úřad vlády
19:00 čelo pochodu na Klárově
19:15 Milion chvilek - úvod
19:25 první politik
19:32 druhý politik
19:39 třetí politik
19:46 čtvrtý politik
19:53 pátý politik
20:00 šestý politik
20:07 sedmý politik
20:15 závěr
20:25 hymna

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku