Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Svoboda a odpovědnost: Milion chvilek 17. listopadu představí své kroky do budoucna a zveřejní prezidentskou výzvu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Spolek Milion chvilek pro demokracii pořádá 17. listopadu od 13:30 do 14:30 na Staroměstském náměstí shromáždění. Představí na něm novou petiční výzvu “Potřebujeme prezidenta,” která má zamezit kumulaci demokratických kandidátů a úspěchu populistů, a oslaví se svými příznivci občanskou angažovanost, která se nedávno projevila na výsledku parlamentních voleb. Mezi hosty budou Petr Pithart, Věra Roubalová a Robert Mistrík. V závěru akce zazpívá českou státní hymnu zpěvačka Aneta Langerová.

Nejen u říjnových voleb se ukázalo, že spolupráce demokratů a aktivní občanská společnost funguje. Přesně to bude potřeba i u volby prezidenta v lednu roku 2023. “Řádný termín prezidentských voleb je za rok a kousek. Reálně hrozí, že proti sobě budou stát dva nedemokratičtí kandidáti. To je obrovské riziko a my musíme udělat vše pro to, abychom mu předešli,” zdůvodňuje vznik prezidentské výzvy místopředseda Milionu chvilek Jiří-Jakub Zévl.

“Naše úsilí o lepší zemi rozhodně neskončilo nedávnými parlamentními volbami. Stojí před námi mnohé další výzvy. Společně musíme vytrvat. To, jestli se nám podaří pokračovat na cestě k zemi bez populistů a extremistů, nebude záležet na velkých činech jednotlivců, ale na tom, jestli si každý z nás udělá svoji malou chvilku pro demokracii. A jestli tyto chvilky společně zúročíme,” řekla k budoucím krokům a k důležitosti aktivity občanské společnosti mluvčí Milionu chvilek Hana Strašáková.

Na akci Milionu chvilek Cesta změny: Klíčem k demokracii jste Vy! vystoupí bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart. Upozorní na to, v čem se můžeme poučit ze Sametové revoluce, na křehkost svobody a na nutnost toho, aby ji vždy doprovázela i odpovědnost.Věra Roubalová, jedna z posledních mluvčí Charty 77 v roce 1992, promluví o výzvách a rizicích, které před námi stojí, a o odvrácené tváři volebního úspěchu demokratů. Vzácným hostem ze zahraničí bude Robert Mistrík, slovenský bývalý kandidát na prezidenta, který před prvním kolem voleb odstoupil na podporu Zuzany Čaputové, demokratické kandidátky, která následně volby vyhrála. Promluví o důležitosti jednotného postupu demokratických kandidátů ve prospěch občanů. Na závěr zazpívá zpěvačka Aneta Langerová českou hymnu.


Termín akce: 17. listopadu 2021, 13:30-14:30

Místo: Staroměstské náměstí, Praha


Kontakt pro média:

Hana Strašáková, mluvčí, +420 739 784 673, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku