Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Stát absolutně selhal v přípravě na pandemii, potvrdil NKÚ

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Z Nejvyššího kontrolního úřadu dnes dorazil zdrcující účet pro Babišovu “Vládu zmařených životů”. NKÚ vydal zprávu o tom, jak stát (ne)zvládl přípravu na pandemii koronaviru. Její závěry jsou jednoznačné a potvrzují to, co jsme už delší dobu tušili. Že stát absolutně selhal. A že výmluvy Andreje Babiše jsou opravdu jen výmluvy.

  • Stát přípravu na pandemickou situaci podceňoval už za předchozích vlád. Od roku 2011 ani jednou neaktualizoval Pandemický plán ČR, ačkoliv má povinnost to dělat každé dva roky, nebo častěji, dle potřeby. Ministerstvo zdravotnictví navíc nepřizpůsobilo Pandemický plán rizikům koronavirových infekcí, i přesto že mu to vláda zadala už v roce 2010! Jinými slovy, stát ignoroval přípravu přesně na ten druh pandemie, která loni propukla.

  • Vláda se vykašlala na zásoby ochranných prostředků. Na začátku pandemie tak bylo ve státních hmotných rezervách a fakultních nemocnicích jen cca 15 tisíc kusů respirátorů. To stačilo zhruba pro 20 % odborného personálu v nemocnicích, a to jen na pár hodin. Složky Integrovaného záchranného systému spadající pod Ministerstvo vnitra pak neměly vůbec žádné ochranné prostředky!

  • Neobstojí ani vykrucování Andreje Babiše, že jeho vláda špatně připravené státní hmotné rezervy pouze “zdědila”. V březnu 2020 už byl Andrej Babiš premiérem zhruba dva a půl roku. Nic mu nebránilo státní hmotné rezervy doplňovat průběžně a respektovat varování odborníků, že pandemie podobných rozměrů může přijít. Jenže on se na to vykašlal. A začal je ve skladech “hledat”až když ochranné prostředky sháněl celý svět.

  • Za ochranné pomůcky, které premier začal shánět až “pět minut po dvanácté” stát navíc platil mnohdy přemrštěné částky. Ministerstvo vnitra nakupovalo respirátory třídy FFP3 za ceny od 60 do 422 korun za kus. Ministerstvo zdravotnictví dokonce nakupovalo o třídu horší respirátory FFP2 až za cenu 777 korun za kus! Přitom se tehdy daly běžně pořídit pod 100 korun.

  • Neuvěřitelné částky stát zaplatil také za dopravu ochranných prostředků z Číny - celkem 987 milionů korun! Stát dopravoval na svoje náklady zboží také soukromým společnostem - zaplatil za to z kapes nás všech celkem 81 milionů korun. Není přitom vůbec jisté, že tyto peníze někdy dostane proplacené zpět. Podmínky platby za dopravu si totiž stát “zapomněl” předem ošetřit ve smlouvách.

Ano, pandemie loni zaskočila celý svět. Ale vláda se na to nemůže vymlouvat věčně. Pravdou je, že vytváření krizových plánů se u nás dlouhodobě podceňovalo. Ministerstva nebyla schopná aktualizovat svůj vlastní Pandemický plán, ochranné prostředky se začaly nakupovat, až když bylo pozdě. Výsledek? Neprůhledné, předražené smlouvy. A hlavně tisíce zmařených životů.

Podepište náš otevřený dopis Andreji Babišovi. Už nechceme sledovat totální amatérismus v praxi. Najdete ho zde.

Do voleb zbývá 199 dní.

#rokzmeny #VladaZmarenychZivotu

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku