Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Nejsme slepí!

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Policie navrhla obžalovat premiéra. Ten prohlásil, že je to účelový komplot a nechal vyměnit ministra spravedlnosti, pod nějž spadají státní zástupci a soudci, kteří rozhodnou o premiérově vině či nevině.

Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu.

My občané však nejsme slepí. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu a aby prezident tahal z pozadí za nitky v justici. Nechceme Benešovou ministryní spravedlnosti. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem!

Proto se v pondělí 29. 4. (den před jmenováním Benešové ministryní) – důrazně postavíme na náměstích po celé zemi za nezávislost justice! Pochod v Praze začne v 17:30 na Hradčanském náměstí a vyvrcholí v 19:00 hodinovou demonstrací na Staroměstském náměstí.

Uvědomte o tom prosím své přátele. Pokud teď budeme lhostejní, tvrdě za to zaplatíme.


Proč je Marie Benešová nepřijatelná?

  • Jde o zcela zřejmou nominantku Miloše Zemana, který se snažil otevřeně ovlivňovat rozhodnutí některých soudců. Pokud by měl prezident ve vládě vlastní ministryni, došlo by k jasnému porušení principu dělby a rovnováhy státních mocí.
  • Je to také otevřená spojenkyně premiéra Babiše. Nejenže tvrdí, že si v České republice lze objednat trestní stíhání (což nijak veřejně nedoložila), ale navíc zpochybňovala zákon snažící se zabránit nepřípustnému střetu zájmů premiéra Babiše.
  • Benešová by nově získala pod kontrolu ty nejzásadnější kauzy. A to nejen Čapí hnízdo, ale také kauzy, které se nelíbí Hradu. Například vyšetřování údajných manipulací zakázek v Lánech.
  • A konečně – Benešová může kdykoliv odvolat nejvyššího státního zástupce. Ovlivňovat justici ve prospěch zájmů Hradu či premiéra může však i mnoha jinými způsoby (například předkládáním kandidátů na posty soudců).

Probíhá snaha o účelové ovládnutí ministerstva spravedlnosti kandidátkou, která může kdykoliv prosazovat vliv Hradu a premiéra, což ostatně činila i v minulosti (například návrhem změny trestního zákona o právní odpovědnosti firem). To by znamenalo zásadní poškození nezávislosti justice, které by se mohlo stát v případě personálních zemětřesení v soustavě státního zastupitelství, popřípadě jmenováním „těch správných soudců“ fatálním.

Proti náhlé výměně Kněžínka za Benešovou se ozvala i Soudcovská unie, podle níž tato změna „zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu“.

NEJSME SLEPÍ!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku