Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Stanovisko k akci Poslední kapka Pavla Blažka

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

„Nenechali jste ho mluvit“ Na včerejší happening dorazil nečekaný host - Pavel Blažek. A ano, nedostal prostor promluvit na pódiu. Za svým rozhodnutím si stojíme a na dalších řádcích píšeme proč.

Komunikace s panem Blažkem probíhala už v březnu tohoto roku, kdy jsme si vyměnili otevřené dopisy. Vyzvali jsme ho k rezignaci kvůli jeho střetu zájmů. Pan Blažek vysvětloval, proč jeho kroky nejsou protiprávní. Nic to ale nemění na tom, že kvůli jeho prošetřování v kauze kupčení s městskými byty v Brně a jeho tlaku na státní zástupce je ohroženo nezávislé fungování justice. Proto jsme dále apelovali na jeho odstoupení.

Následně jsme uspořádali happening Červená čára před ministerstvem spravedlnosti, po kterém jsme vyzvali voliče, ať zástupcům politické reprezentace píší dopisy. Pan Blažek opět nebyl z komunikace vyčleněn a stovky občanů psaly přímo jemu. Premiér Fiala nás pozval na schůzku, na které jsme mu potvrdili své stanovisko, on zase přislíbil, že ministra Blažka odvolá v případě, že dojde k jeho trestnímu stíhání.

Události z minulého týdne nás přivedly k rozhodnutí uspořádat také veřejný happening, který už jsme cílili výhradně na pana premiéra, aby svého kolegu z vlády odvolal. Na vysvětlování setkání s osobou, která představuje pro ČR bezpečnostní riziko, měl ministr Blažek týden a viděli jsme, jak to vypadalo. Další vysvětlování už z jeho strany potřeba nebylo. Byla to poslední kapka. Účast na akci jsme proto nabídli zástupcům koaličních partnerů strany ODS, tedy Piráty, STAN, Top 09 i KDU-ČSL, aby představili svůj další postup v kauze ministra spravedlnosti. Stanovisko předsedy ODS jsme už znali. Účast přijali první dva jmenovaní.

Pan Blažek má jako ministr mnoho možností do médií promlouvat, proto žádost o prostor na našem happeningu nelze vnímat jinak než jako snahu strhnout pozornost od občanů na sebe. Navíc pokud by mu opravdu šlo o to, celou věc občanům vysvětlit, mohl se předem ohlásit a svůj záměr nám oznámit. To se nestalo.

Bohužel Pavel Blažek ve funkci setrvává, což nepřispívá slibované změně politické kultury. A co hůř, naopak to přispívá k rezignaci občanů cokoli měnit. Aktivní lidé jsou pro demokracii klíčoví, a proto od začátku našeho fungování posilujeme jejich ochotu a vůli se veřejně zapojovat. A budeme v posilování zájmu občanů o politiku pokračovat.

Tým Milionu chvilek

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku