Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

STAN dále hazarduje s důvěrou občanů

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Civilní rozvědce bude šéfovat člověk napojený na Redla. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jmenoval jako šéfa civilní rozvědky ÚZSI Petra Mlejnka. Ten přitom udržoval pravidelné kontakty s Michalem Redlem, který je nyní ve vazbě kvůli kauze Dozimetr. Tímto rozhodnutím tak Rakušan popřel svá slova o znovuzískání důvěry občanů. Proč?

Vít Rakušan přiznal, že o vazbách Michala Mlejnka na podnikatele Redla věděl, ale dle jeho slov mu to nevadilo. Rakušanovo rozhodnutí je o to více zarážející, když právě kvůli kauze Dozimetr STAN ztratilo důvěru mnoha voličů.

Byl to právě Vít Rakušan, který na nedávném mimořádném sněmu STAN vyzýval hnutí k nastartování komplexních změn a ke snaze o znovuzískání důvěry lidí v poctivou politiku. Je stěží pochopitelné, že Rakušan s vědomím těchto zásadních pochybení ve svém hnutí sám jmenoval do čela civilní rozvědky člověka, který má na Redla prokazatelné vazby.

Hodí se připomenout i to, že kvůli nevysvětleným vazbám právě na Redla vyzýval sám Rakušan své spolustraníky z hnutí STAN, konkrétně Petra Gazdíka a Stanislava Polčáka, k politické odpovědnosti. Tu následně přijali, Gazdík rezignoval na post ministra školství a Polčák pozastavil své členství v hnutí.

Vít Rakušan ale naopak ani svým rozhodnutím, ani následným postojem k této věci nepotvrzuje svůj slib občanům. A bohužel, takhle cesta k znovuzískání důvěry občanů v poctivou politiku rozhodně nevypadá. Tato cesta bude pro STAN, zdá se, ještě trnitá.

Je tedy naprosto na místě, že z řad veřejnosti nyní vyvstávají zásadní otázky:

  • Je skutečně Petr Mlejnek vhodným šéfem civilní rozvědky, která je mimochodem jedním z nejutajovanějších bezpečnostních útvarů v zemi a která sbírá citlivé informace?
  • Má člověk, který čelí takovým podezřením, zůstat v čele civilní rozvědky?
  • A proč vůbec Vít Rakušan dosadil do této funkce zrovna Mlejneka, který takové otázky vzbuzuje?

Takhle se důvěra občanů nazpět nezískává…

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku