Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Spolek Milion chvilek pro demokracii mění své stanovy směrem k větší stabilitě. Předsedu a místopředsedu nahradí kolektivní orgán, spolek bude reprezentovat mluvčí Hana Strašáková

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Na valné hromadě Milionu chvilek, z. s. došlo 23. listopadu 2021 ke změně stanov a volbě nového vedení. Vznikl kolektivní tříčlenný statutární orgán (výbor) a ve stanovách je nově ustavena i pozice ředitele/ky organizace. Jedná se pouze o změnu vnitřního fungování spolku, cíle Milionu chvilek zůstávají stejné. Dosavadní předseda Benjamin Roll se stává řadovým členem spolku, chce se více věnovat svému studiu a profesi faráře. Dosavadní místopředseda Jiří-Jakub Zévl se stává členem výboru a ve funkci ředitelky pokračuje Marie Jahodová. Mluvčí zůstává Hana Strašáková.

„V činnosti Milionu chvilek se nic nemění. Dál pokračujeme v aktivizaci a kultivaci občanské společnosti. Benjamin ani Jiří-Jakub ze spolku neodcházejí a hodnoty a myšlenky Milionu chvilek máme za ty čtyři roky silně vryté pod kůži,” říká Hana Strašáková, která bude stejně jako minulý rok tváří a mluvčí organizace a bude komunikovat s veřejností. „Naše činnost nestojí ani nepadá na jednotlivcích, naopak naše největší síla tkví v týmovosti, spolupráci a také v podpoře, kterou nám dennodenně vyjadřují statisíce našich signatářů. Ti všichni Milion chvilek tvoří, a tak to i zůstane,” dodává Strašáková, která je organizátorkou akcí Milionu chvilek v Brně už od roku 2018. Co se týče nových stanov spolku, hlavní změnou je obměna systému vedení spolku. Role předsedy i místopředsedy zanikají. Namísto nich organizaci povede nově vzniklý výbor a ředitelka. Ve výboru bude působit dosavadní místopředseda Jiří-Jakub Zévl, Amálie Kovářová a Lukáš Venclík. Všichni tři jsou součástí aktivit Milionu chvilek už od prvních měsíců jeho fungování. „Od doby, kdy se Milion chvilek začal z hnutí přetvářet ve stabilní organizaci se ukazovalo, jak náročná je funkce předsedy jakožto jediného oficiálního zástupce spolku. Nová struktura proto počítá s rozložením sil a pravomocí mezi více osob,” vysvětluje Jiří-Jakub Zévl.

Dosavadní předseda Benjamin Roll zůstává řadovým členem. Ve vedení Milionu chvilek ale pokračovat nebude. „Členem spolku budu i nadále a na jeho aktivitách se hodlám i v budoucnu podílet. Nebudu už ale v každodenním dění. Naplno se vracím ke studiu teologie. Chci dohnat chybějící roky a vnímám, že mým osobním posláním je práce evangelického faráře, nikoli řízení velké organizace. Role Milionu chvilek je ale stále aktuální, protože každá vláda potřebuje zpětnou vazbu,” upřesňuje Roll. „Vedení spolku zanechávám v dobrých rukou. Členové výboru, ředitelka Marie Jahodová a mluvčí Hana Strašáková mají mou plnou důvěru. V uplynulém roce byli mou velkou oporou a i díky nim je dnes z Milionu chvilek funkční tým. Jako řadový člen spolku budu Milionu chvilek rád i nadále jakkoliv nápomocen,” dodává ke svému konci na pozici předsedy Benjamin Roll. Jeho slova potvrzuje ředitelka Jahodová: „Chvilky se hlavně díky podpoře občanů naprosto přirozeně vyvíjejí a změny se tak promítly i do stanov vnitřního fungování. Je ale důležité říct, že naše cíle a hodnoty zůstávají stejné.”

Milion chvilek se bude v nejbližší době soustředit na kroky nové demokratické vlády a to, zda se nová vláda opravu zasadí o posílení demokratických pojistek, jak slíbila občanské společnosti letos na jaře ve Výzvě demokratickým stranám. To, že by naši zemi řídil trestně stíhaný oligarcha ovládající třetinu mediálního prostoru, nebo situace, ve které bude hrozit ovládnutí justice i veřejnoprávních médií politiky, se nesmí opakovat. Milion chvilek se také už teď zabývá nadcházejícími prezidentskými volbami v roce 2023. Chce zabránit roztříštění demokratických sil. K tomu směřuje i nová výzva Milionu chvilek “Potřebujeme prezidenta”, kterou spolek zveřejnil 17. listopadu. Hlavní náplní spolku pro rok 2022 budou komunální volby, prezidentské volby a podpora organizátorů Milionu chvilek z celé republiky.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku