Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Senátoři schválili novelizaci střetu zájmů politiků

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

…a teď ještě dořešit online média. Možnost vrcholných politiků vlastnit média bude díky včerejšímu přijetí novely zákona obtížnější. Jenže i přes toto vítězství ještě nemáme vyhráno úplně. Co chybí?

  • V novele chybí pokrytí všech online médií. Úprava se tak sice vztahuje na mediální domy, pod které spadají tištěná, audiovizuální i online média, jako je třeba MAFRA nebo Borgis, čistě na online média už ale nedosáhne. Takže třeba to, že v době svého mandátu vlastnil senátor Ivo Valenta Parlamentní listy, by bohužel bylo možné i teď.
  • U některých politiků se navíc kreativitě meze nekladou. A to může ve spojení s neomezenými financemi na právníky, které například Andrej Babiš má, napáchat ještě spoustu škod. Zatím se sice mluví o prodeji celé MAFRY, do hlavy ale panu poslanci nevidíme. Není tak jisté, jestli se nakonec nerozhodne MAFRU třeba rozdělit a online podobu si, pro vlastní účely, nechat. I proto je nutné ošetření online médií vyřešit.

Senátoři si i díky vaší aktivitě vzali téma za své. Senátor Smoljak se zavázal k přípravě příslušné mediální novely, tématu se věnoval předseda senátu i senátor Wagenknecht. A co víc, Senát schválil také usnesení, ve kterém apeluje na vládu, aby oblast internetových médií ošetřila, a to včetně vlivu politiků na ně. To je velký závazek!

Je ale nutné jej dotáhnout ke zdárnému konci. Vláda teď musí vydefinovat samotný pojem online médií tak, aby se kreativitě politiků přece jen meze kladly. A aby ani internetová média nesměli vlastnit politici. To i práci na novele mediálního zákona by si měl vzít za své ministr kultury Martin Baxa, pod jehož agendu oblast médií spadá.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku