Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Schodek státního rozpočtu nezadržitelně roste

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Rozpad vládní koalice se odkládá. Prozatím.

Ještě dopoledne to vypadalo na definitivní rozpad vládní koalice, který započal minulý týden. Vláda marně hledala podporu pro schválení novely státního rozpočtu na letošní rok, a to s astronomickým schodkem - půl bilionu. Nakonec ji před chvílí našla, opět u KSČM. Ministryni financí Aleně Schillerové se tedy podařilo protlačit návrh sněmovnou během pár dní, ve stavu legislativní nouze. Před dalším zadlužováním státu varovala Národní rozpočtová rada vlády, stejně tak i další ekonomové. I přes to, že katastrofální byl už prosincový návrh “rozpočtu”, který také prošel díky vládním ústupkům komunistům, takto obrovský schodek nepředpokládal asi nikdo.

K čemu tak velký finanční polštář? Na další předvolební dárky potenciálním voličům ANO? Určitě ne na podporu pro ty, kdo ji potřebují, jak paní ministryně tvrdí. To jasně ukázal loňský rok, kdy se z částky určené na pomoc podnikatelům a živnostníkům vyčerpala necelá čtvrtina.

Mimo to dnes Poslanecká sněmovna schválila návrh pandemického zákona. S tím měla sice vláda přijít už na jaře, ovšem kvůli její neschopnosti se to nestalo. Vládní hru s neustálým prodlužováním nouzového stavu však tentokrát odmítli hrát i komunisté, a tak premiér musel začít vyjednávat s opozicí. Pandemická norma je tedy na světě, tentokrát i s návrhy opozice. Jak dlouho vládě ještě spolupráce s komunisty, pro které už udělala mnohé ústupky, vydrží?

Do voleb zbývá 231 dní. #rokzmeny

Zdroj: denikn.cz a irozhlas.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku