Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Scházelo málo a Dukovany byly v rukou Rosatomu: Obstojí demokraté i při realizaci přístavby elektrárny?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Ještě před rokem byly Rusko a Čína reálnými uchazeči o přístavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. A tehdejší Babišova vláda a prezident Miloš Zeman se velmi intenzivně snažili, aby tuto strategickou veřejnou zakázku získal právě ruský Rosatom.

Tehdejší demokratické opozici se však povedlo vypsání tendru odkládat tak dlouho, až se z něj stal po volbách úkol pro ně samé – tedy pro současnou vládní pětikoalici pod vedením Petra Fialy.

V kontextu současného válečného konfliktu na Ukrajině je o to důležitější, že naši bezpečnost ještě více neohrožuje strategická zakázka v rukou ruských nebo čínských firem. Za což prezident Miloš Zeman a tehdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) velmi iniciativně lobbovali. A to i přes to, že před ohrožením bezpečnosti v souvislosti se zapojením Ruska nebo Číny do tendru varovaly i naše tajné služby.

Demokratické strany v roli opozice, tajné služby, ekologické organizace i občanská společnost si mohou za oddálení tendru upřímně pogratulovat. Na nebezpečí a nepřijatelnost ruských firem ve strategickém tendru jsme nepřetržitě upozorňovali na náměstích, sociálních sítích i svícením laserem na chladicí věž Dukovan. Je proto úspěchem nás všech, že demokratičtí poslanci ve Sněmovně zabránili nepřijatelným návrhům tehdejší vlády.

Nyní stojí nová vláda před energetickou krizí. Ruská federace, hlavní dodavatel plynu do Evropy, je v mezinárodní izolaci. Za těchto okolností premiér Petr Fiala v neděli oznámil, že vláda tento týden rozhodne o spuštění tendru na přístavbu Dukovan a že dnes společně s dalšími ministry jadernou elektrárnu navštíví. Právě při této návštěvě by měl spuštění tendru oznámit.

Chápeme, že vláda musí řešit otázku ekonomické závislosti na Rusku, ceny energií, jejich dostatečnost i dopady na životní prostředí. Ale bohužel co se demokratických principů a procesů ohledně Dukovan týče, ani vláda demokratů zatím neobstává na jedničku. O Dukovanech už totiž jednala, dopředu ale tento bod nezařadila na program jednání vlády. Transparentnost byla přitom jedním z předvolebních slibů vlády: „I proto jsme si od počátku zvolili politiku otevřenosti a transparentnosti,“ zní citace hned z úvodu programového prohlášení současné vlády.

Mezi předvolební sliby koalice Pirátů a Starostů dokonce patřilo zpracování analýz ekonomické a bezpečnostní výhodnosti rozvoje jaderných elektráren. Vláda, ve které za tendr odpovídá ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nominovaný právě STAN, se však rozhodla tendr spustit i bez analýz. Podle ekologů navíc jak politici, tak i možní dodavatelé zveřejňují nereálná očekávání ohledně ceny a doby zprovoznění.

Vláda demokratů se nachází ve velmi složité situaci. Zatím se snaží hasit požáry založené svými předchůdci. Transparentnost a otevřená komunikace ale byla jedním z důležitých slibů současné vlády. Doufáme tedy, že jej naplní i při tak složitém úkolu jako je energetická bezpečnost a soběstačnost země.

Autor použité fotky: Petr Zewlakk Vrabec

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku