Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Rozsvítili jsme světlo pro Bečvu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Do Vánoc zbývají poslední dny a my bychom vám chtěli všem moc poděkovat, že jste s námi včera zapálili světlo pro Bečvu. Světlo je totiž naděje. Je to naděje na obnovu řeky, a především naděje na normální stát:

  • kde se nezametají klíčové kauzy pod koberec, nýbrž důsledně prověřují. V takový stát mohou mít lidé důvěru, protože to je stát lidí rovných před zákonem.

  • kde se jedná systematicky a ve spolupráci s odborníky. Takový stát opravu řídí schopní lidé, ne autoritářská nemehla.

  • kde se nekomunikuje chaoticky. Místo toho se komunikuje věcně a smířlivě. To je stát, kde panuje vzájemná úcta.

Proto musí být rok 2021 rokem změny! Pro nás všechny musí znamenat začátek dlouhé cesty, která nekončí jedněmi volbami.

Kauza Bečva je smutným mementem. O to větší máme radost, že vám není lhostejná! Včera to byly tři měsíce od její otravy a společně jsme si to připomněli na mnoha místech po republice:

  • v Praze jsme posílali světla po Vltavě a také jsme si na kauzu posvítili naším laserem. Hodinu a půl svítil nápis „Bečva nevyšumí“ na světoznámý Karlův most. A nebojte se, všechny plovoucí svíčky jsme pochytali na kánoích. Nedošlo k žádné další ekologické katastrofě.

  • ve Valašském Meziříčí uspořádala akci iniciativa Bečva bez jedů. Na místní demonstraci vystoupil například Jakub Patočka, šéfredaktor Deníku Referendum, který na kauze odvedl kvalitní investigativní práci. Na jejich webu si můžete také přečíst reportáž z místa: https://denikreferendum.cz/clanek/32102-brabec-a-cizp-demisi-valasske-mezirici-demonstrovalo-zasvou-becvu

  • dále proběhly akce v Brodě u Stříbra, Hradci Králové, Jaroměři, Nučicích, Přerově, Radotíně u Lipníka nad Bečvou, Vranovicích a ve Zlíně.

  • V neposlední řadě jste svítili pro Bečvu po celé republice, u vás doma. Obdrželi jsme desítky fotografií, jak sami zapalujete světlo. Moc si vašeho zapojení vážíme a fotky brzy zveřejníme. Pro nás to je signál, že občanská společnost vyžaduje změnu.

Díky všem, co se zapojili, a obrovský dík všem našim dobrovolníkům, kteří nám pomohli událost zrealizovat a dodržet všechna hygienická opatření. Díky, že jste na kánoích vylovili z vody všechny svíčky! A díky Vavřinci Hradílkovi, že nás podpořil a pomohl s čištěním řeky!

A jak dále? Kauzu Bečva budeme dále podrobně sledovat a zdůrazňovat. Nicméně první update přinášíme už dnes. Odborný znalec požádal o prodloužení lhůty k dodání svého posudku. Lhůta tohoto klíčového dokumentu byla právě 20. prosince. My budeme kauzu nadále pozorovat a stále požadovat adekvátní komunikaci ze strany úřadů. To by měla být samozřejmost v normálním státě, a proto ji musíme společně vyžadovat!

Ještě jednou díky všem!

Za tým Milionu chvilek pro demokracii

Jiří-Jakub Zévl, místopředseda spolku

autor fotky: Petr Zewlakk Vrabec

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku