Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Ředitel inspekce životního prostředí do konce roku skončí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Šéf České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss, který sehrál velmi spornou roli ve vyšetřování ekologické katastrofy na řece Bečvě, oznámil, že do konce roku opustí vedení instituce. Co může výměna ředitele ČIŽP přinést?

  • Jde o důležitý krok k deagrofertizaci státní správy.
  • Může přispět k došetření téměř dva roky staré katastrofy na Bečvě.

Ekologická katastrofa na Bečvě a čekání na její vyšetření je nejvýraznějším projevem “uneseného státu” politikem a oligarchou Andrejem Babišem. Instituce, které měly jednat ve veřejném zájmu, pochybily v zásadních momentech. Jejich postup působil dojmem, jako by v první řadě chtěly zbavit viny Babišovu chemičku Deza.

Důležitý aktér v celém případu ředitel ČIŽP Erik Geuss včera v rozhovoru pro Radiožurnál oznámil, že do konce roku odstoupí z funkce. Do vedení instituce dosadil Geusse tehdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který je dlouhodobě pravouá rukaou Andreje Babiše. A to i přes to, že podle expertů neměl pro funkci dostatečnou kvalifikaci.

Důvodem Geussova odchodu jsou prý velké politické tlaky, které začaly po havárii na Bečvě. Pochybení ČIŽP při vyšetřování havárie však odmítá. S rolí inspekce během vyšetřování katastrofy pod jeho vedením je přitom spojeno mnoho nejasností a pochybností. Jakých?

  • Den po havárii, ještě než začalo vyšetřování, mluvčí ČIŽP vyloučila z podezřelých firmu Deza patřící do koncernu Agrofert.
  • ČIŽP neodebrala bezprostředně po havárii klíčové vzorky. Dodané vzorky od rybářů odmítla přijmout jako nevěrohodné.
  • Den před krajskými volbami ministr Brabec upozornil na to, že firma Deza byla policií i ČIŽP z okruhu podezřelých už dříve vyloučena. Z havárie naopak obvinil firmy z areálu bývalé Tesly Rožnov.
  • V listopadu 2020 novináři z Deníku Referendum odhalili, že v den, kdy k otravě došlo, se v Deze stala havárie. ČIŽP uvedla, že se o havárii v Deze dozvěděla z médií. Veřejnost nemá informace, zda-li se ČIŽP a policie havárií v Deze blíže zabývala.

Rok po havárii potvrdila pochybení ČIŽP a její nedostatečnou koordinaci s vodoprávním úřadem i sněmovní vyšetřovací komise.

Od havárie na řece Bečvě uplynul rok a třičtvrtě (20.9.2020) a my stále neznáme viníka otravy 40 tisíc tun ryb. Soud v tuto chvíli vrátil případ k došetření. Protože podle něj neexistují dostatečné důkazy pro obžalobu firmy Energoaqua tak, jak ji státní zástupce připravil.

Uvidíme, zda-li bude mít odstoupení Geusse z čela ČIŽP vliv na vyšetřování katastrofy. To má už v rukou policie, státní zastupitelství a soudy. Ale k deagrofertizaci státu přispěje určitě.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku