Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Radní ČT nerozumí smyslu veřejnoprávního média

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Děkujeme paní radní Lipovské za upřímnost. Ano, je evidentní, že smyslu existence veřejnoprávních médií opravdu nerozumí. Nepochopila totiž ani základní rozdíl mezi médii státními a veřejnoprávními.

V totalitních režimech (u nás za nacistické okupace nebo za komunismu) o svobodných médiích opravdu nemůže být ani řeč. Státní média jsou v těchto režimech pod absolutní kontrolou státu, tedy pod vlivem politiků. Stát média financuje a přímo určuje nejen jejich rozpočet, ale zejména jejich obsah. A tak se v nich kritických slov o režimu (vládě) zkrátka nedočkáme.

A jak je to u veřejnoprávních médií? Dnes politici nemají možnost přímo určovat personální obsazení ani jejich obsah. U nás jsou navíc média veřejné služby, jako je ČT a ČRo, z drtivé většiny financována z koncesionářských poplatků, které platíme my, občané. Tím je posílena objektivita těchto médií a neměla by tedy podléhat politickým tlakům. Novináři tak můžou svobodně upozorňovat na pochybení a kauzy politiků - což politici samozřejmě nesou nelibě a snaží se veřejnoprávní média omezit či přímo zestátnit tak, aby je měli pěkně pod kontrolou. Jako třeba za zmiňované německé okupace. Když to nejde přes finance, zkouší to přes volbu „svých lidí” do Rady ČT. Tato volba navíc probíhá tajně, takže ji my, kdo radní do volby nominujeme, vůbec nemáme pod kontrolou.

Rada ČT je orgánem, který má nezávislost veřejnoprávních médií chránit. Je tedy s podivem, že v ní sedí lidé, kteří evidentně nerozumí, nebo nechtějí rozumět „smyslu jejich existence”. Doufejme, že v právě probíhající volbě nových členů Rady ČT budou zvoleni tací, kteří její roli pochopili lépe než Hana Lipovská.

#NezavislaMedia

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku