Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Rada ČT pokračuje v útoku na ředitele Dvořáka

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Tohle bude trošku těžší čtení.

S blížící se volbou nových členů Rady ČT se zásadním způsobem zvyšuje agresivita s jakou její současné složení útočí na generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. “Zářným” příkladem je radní Hana Lipovská, která na posledním jednání Rady předvedla představení, za které by se nemuseli stydět ani komunističtí prokurátoři.

Jako nástroj svého nejnovějšího útoku na ředitele Dvořáka si tentokrát vybrala jeho majetkový podíl ve firmě Gopas. Akcie této firmy, která poskytuje školení v oblasti IT, drží Dvořák už od roku 1996. A dlouhodobě to otevřeně přiznává. Například v roce 2011 Dvořák firmu Gopas zmiňoval v životopisu, se kterým se hlásil do výběrového řízení na generálního ředitele ČT. Po svém zvolení se vzdal všech exekutivních rolí ve firmě a dál vlastní jen část jejích akcií, na což má ze zákona právo. Lipovská nicméně tvrdí, že se Dvořák nachází ve střetu zájmů, protože firma Gopas v minulosti poskytovala IT školení zaměstnancům ČT. Nezávislý audit přitom ukázal, že s tím neměl Dvořák nic společného.

Lipovská Dvořákovi dále vytkla, že své zapojení ve firmě tajil skrze daňové ráje (i když o něm už léta veřejně mluví). A aby absurdity nebylo málo, firma Gopas podle Lipovské dokonce představuje pro Česko bezpečnostní riziko, protože své služby poskytuje i státním institucím. Proč je problém, že si soukromá společnost “dovolí” obchodovat se státem, už ale Lipovská neprozradila. Na zasedání Rady každopádně dorazila s policejní ochrankou. Snad aby hrála hru, že ono “bezpečnostní riziko” je tak velké, nebo že je Dvořák součástí kriminálního spiknutí, které usiluje o její život. Policisté byli přítomni v budově ČT po celou dobu jednání Rady, což se samo o sobě dá chápat jako vytváření nátlaku.

Jenže tím to bohužel nekončí. Lipovská měla všechna svá tvrzení doložit v podkladech, které ovšem někteří členové Rady ČT (nejspíš záměrně) vůbec neobdrželi. Zato ale Lipovská své údajné důkazy poslala bezpečnostním výborům obou komor Parlamentu a Bezpečnostní radě státu, které předsedá premiér Babiš. To je absolutně nepřijatelné. Rada ČT by měla být absolutně nezávislá na politice. To, že radní Lipovská otevřeně žádá politický zásah vůči generálnímu řediteli, je nejen v rozporu se zákonem, ale hlavně to jasně ukazuje, jak vážně to Lipovská s obranou nezávislosti ČT myslí.

Část jednání Rady navíc byla (opět v rozporu se zákonem) neveřejná a dokonce k němu nějakou dobu nebyli připuštěni ti radní, kteří se připojili online. Co se dělo za zavřenými dveřmi, to nevíme.

Výsledkem je, že devět radních nakonec hlasovalo pro usnesení, podle kterého musí ředitel Dvořák tato vykonstruovaná obvinění do pátku 9. dubna vysvětlit. Důvod je jasný: Když uspokojivé vysvětlení nepodá (přičemž Rada nevypadá, že by s čímkoliv, co Dvořák řekne, mohla být spokojena), vznikne tím další záminka k jeho odvolání. A po příštím týdnu Rada nejspíše bez problémů sežene i k tomu potřebných deset hlasů. Na spadnutí je totiž volba čtyř nových radních. A je téměř jisté, že ti nebudou mít problém zvednout ruku pro Dvořákův pád.

Rada ČT, která otevřeně žádá politický zásah proti generálnímu řediteli a která proti němu vznáší smyšlená obvinění, je ohrožením nezávislosti ČT. Na dnešní tiskové konferenci jsme oznámili, že žádáme, aby volba nových radních byla odložena a aby Poslanecká sněmovna, která vzejde z letošních voleb, kompletní Radu ČT odvolala. Rada ČT by se měla chovat demokraticky a měla by chránit nezávislost ČT. Současná Rada toho už ovšem není schopna.

Proto se připojujeme k petici “Odvolejte členy Rady ČT a respektujte právní řád!”, kterou připravila Místní skupina Milionu chvilek Společně Brno a iniciativa Stojím za ČT. Petice už nasbírala přes 21 000 podpisů občanů, koncesionářů a známých osobností. Připojte se svým podpisem i vy! Příští týden ji autoři odnesou do Sněmovny.

#NezavislaMedia

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku