Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Rada České televize potřebuje nové radní. Ty ale v dohledné době nedostane

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Poslanci zbytečně riskují budoucnost veřejnoprávního média!

Včerejší zpackaná volba radních ČT může prohloubit krizi, která v radě aktuálně panuje. Nejenže výsledky dovolby signalizují nejednotu demokratických poslanců, zároveň mohou být reálným problémem pro nezávislost veřejnoprávní televize, o kterou se demokratická koalice chtěla (a měla) významně zasadit. Několik demokratických poslanců však hlasovalo pro kandidáty, kteří jsou pro nezávislost televize ohrožením. Jaký je tedy aktuální stav v Radě ČT?

Radu ČT stále vede předseda Pavel Matocha, oblíbenec ANO a SPD, který je připraven podkopávat veřejnoprávní televizi nohy, co to jen půjde. Předseda Matocha se opakovaně pokouší usvědčit Českou televizi z neobjektivního zpravodajství a i když se ukázalo, že to tak není, pořád dokola přichází s tvrzením, že zástupci SPD Tomia Okamury neměli ve vysílání dostatečný prostor. Ještě před pár týdny si vyžádal statistiky přijatých a odmítnutých pozvánek hostů do vysílání, se žádostí ale neuspěl. (Mimochodem, tento návrh již dříve podala i Sněmovnou odvolaná bývalá radní Hana Lipovská.)

Rada, jakožto kontrolní orgán, by neměla zasahovat do interních věcí, které souvisí s tvorbou programu vysílání. A to Pavel Matocha asi stále nechápe a snaží se různými způsoby činnost média veřejné služby narušit. S tím mu pomáhají jeho spřátelení radní, kteří jeho podvratné návrhy a názory na Českou televizi velmi ochotně podporují při hlasování. Rada má mít 15 členů. Aktuálně má ale členů 10, včetně nově zvoleného Ilji Racka. “Matochova parta” v ní má ale stále většinu a může si tak prohlasovat spoustu rozhodnutí, která přímo či nepřímo ohrožují svobodu a nezávislost veřejnoprávní televize. Právě z toho důvodu je každý další měsíc bez plně obsazené rady nebezpečím. O to víc, když tam ve většině nesedí – a kvůli poslancům ještě nějakou dobu ani sedět nebudu – členové, kteří hájí demokratické hodnoty. A bez nich nemůže veřejnoprávní médium kvalitně fungovat a poskytovat službu veřejnosti.

Premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že si jako lídr vládní koalice problém uvědomuje a budou ho na vládě určitě řešit. Předsedové poslaneckých klubů zároveň přiznali, že někteří koaliční poslanci nedodrželi dohodu a hlasovali pro jiné kandidáty. A to i pro ty, kteří by velmi dobře zapadli do destruktivní party Pavla Matochy…

Další dovolba musí probíhat úplně od začátku (tedy už od nominace nových kandidátů) a není jasné, kdy k ní dojde. Celý proces volby nových radních se tak fatálně prodlužuje. Vládní koalice navíc počítá s novým mediálním zákonem, s jehož přijetím by pak byla celá Rada ČT odvolána a volili by se členové noví. Ale opravdu těžko říct, jak to s transformací mediálních rad dopadne, když ani NAPODRUHÉ demokratičtí poslanci nedokázali dovolit radní. I když se dušovali, jak první zpackanou volbu napraví… Můžeme tedy jen doufat, že ono čekání na nové radní nebude rozhodující faktor pro rozklad veřejnoprávní televize, která je základem demokracie. A že se čím dál víc nebude podobat čekání na Godota.

Znovu tedy prosíme o VEŘEJNOU VOLBU, vážení poslanci. ;-)

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku