Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Putinova dezinformační válka: Ruská agrese probíhá i v online prostoru

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Obyvatelé Ukrajiny jsou vystaveni obrovskému nebezpečí a ohrožení ze strany ruských a proruských vojsk. Válka ovšem probíhá i v online prostoru. Ukrajina i my všichni jsme už nějakou dobu terčem ruské agrese ve formě šíření dezinformací. A právě teď se jejich extrémně nebezpečný vliv ještě zvyšuje. Jsme svědky války nejen pozemní, ale i informační.

Ruská strana nás zahlcuje obrovským množstvím nepravdivých informací, které překrucují realitu a jsou součástí putinovské propagandy. To je v současné chvíli, kdy Rusko útočí na Ukrajinu, velice nebezpečné. Dezinformátoři se snaží vykreslit Rusko v dobrém světle, jako jakéhosi spasitele a ochránce svého národa. Realita je přitom úplně jiná. Je to právě Rusko, které ohrožuje nezávislý stát a všechny obyvatele Ukrajiny.

Dezinformační kampaně se ve velkém šíří na sociálních sítích, na alternativních dezinformačních webech nebo třeba prostřednictvím řetězových mailů. O to větší riziko to s sebou nese nyní, když se všichni snažíme zjistit co nejvíce informací ohledně situace na Ukrajině.

JAK MŮŽEME ŠÍŘENÍ RUSKÉ PROPAGANDY ZPOMALIT? Musíme se pokusit pečlivě vážit, ze kterých zdrojů čerpáme a kterým zprávám věříme. Pokud to lze, snažme se každou zprávu důsledně ověřit, než ji pošleme dál. Není vůbec jednoduché se v dnešní informační džungli vyznat. Pomyslným majákem jsou ale důvěryhodná, nezávislá a veřejnoprávní média, která nám ověřené informace poskytují. A pravdivé a co nejpřesnější informace teď všichni potřebujeme. Tímto můžeme významně zamezit dalšímu šíření nepřijatelné ruské agrese.

Stojíme za Ukrajinou. #StandWithUkraine

Důležité zdroje

Jak se zorientovat v médiích a z jakých zdrojů čerpat? -> https://www.nfnz.cz/rating-medii/

Seznam dezinformačních webových stránek: -> https://konspiratori.sk/zoznam-stranok

Detailní popis dezinformací šířených na českém internetu: -> https://cesti-elfove.cz/

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku