Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Putin rozpoutal válku i na sociálních sítích. Tam s ním můžeme bojovat i my

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Prokremelskou rétoriku, která se snaží ospravedlnit Putinovu invazi, rozeštvat solidární společnost a překroutit fakta sledujeme i na tuzemských sociálních sítích. Tyto nepravdivé a zavádějící informace se šíří v reálném čase a jsou velmi nebezpečné. Jejich šíření ale může zpomalit každý z nás. Jak?

  • Nahlásit na sítích příspěvky a komentáře, které obsahují nepravdivé a zavádějící informace týkající se války na Ukrajině. Do této kategorie spadají i ty příspěvky, které se snaží za každou cenu vyvracet ověřené zprávy, a které k tomu používají lživé nebo falešné argumenty. Také může jít o zcela nově vykonstruované příběhové linky nebo o události, které jsou vytrženy z kontextu a neodpovídají realitě. Tyto příspěvky jsou pak po nahlášení často označené jako nepravdivé samotným facebookem, což znamená, že se už nebudou tak snadno a nekontrolovatelně šířit.

  • Pokud se někde ve veřejném prostoru objeví příspěvek, který schvaluje Putinovu invazi na Ukrajinu, nebo vyzývá k násilí, je možné jej také nahlásit přímo policii. Po posouzení může být šíření takových příspěvků dokonce považováno za trestný čin. V prohlášení nejvyššího státního zastupitelství doslova stojí: “Pokud by někdo veřejně (včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí) vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu (akceptoval je či podporoval) nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku.”

  • Web Demagog.cz, který ověřuje pravdivost výroků politických reprezentantů, vyzývá k tomu, aby jim lidé přeposílali příspěvky s nepravdivými informacemi, které kolují po sociálních sítích v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Server je následně pečlivě projde, zanalyzuje, nahlásí a uvede na pravou míru.

Tak vzhůru do online boje. Stojíme za Ukrajinou!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku