Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Půjdete do toho také?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Milí a vzácní přátelé, nalijme si čistého vína. Bude hůř.

Doba, která se blíží, nebude jednoduchá. Čekají nás ekonomické problémy, které se dotknou nás všech. Čeká nás sucho. A čeká nás pokračující utahování šroubů. Premiér Babiš zneužívá svou obrovskou moc. Neslouží lidem, ale svým vlastním zájmům. Omezuje naše práva, dosazuje své lidi, kam to jde, a privatizuje si státní správu. Naše peníze potečou k velkým rybám a obyčejní lidé budou mít smůlu. Co na tom, že tolik firem zkrachuje a tolika lidem se zhorší život? Hlavní je, že bez úhony přežije Agrofert a že dotace z našich peněz dál potečou.

Nedělejme si iluze. Situace je vážná a bude hůř.

Už dva roky pokračujeme v protestech. Za tu dobu jsme dvakrát naplnili Letenskou pláň. Uspořádali jsme 20 velkých a více než 1500 lokálních akcí, kterých se zúčastnily statisíce lidí po celé zemi.

Položme si teď důležitou otázku. Bylo to všechno vůbec k něčemu? Ano, bylo to nesmírně důležité! Proč? Protože se nám společně podařilo hlasitě upozornit na problémy a přitáhnout k nim pozornost celé společnosti a párkrát i celého světa.

Pomysleme na to, kolik lidí se díky tomu začalo zajímat a angažovat, kolikrát vláda kvůli tlaku veřejnosti o kus ustoupila a kolik dalších mnohem horších věcí se díky našemu společnému úsilí vůbec nestalo. Oč snadněji by vládní garnituře procházelo zneužívání moci, kdyby statisíce lidí neukazovaly prstem – vidíme Vás!

Takže hlavu vzhůru! Tohle není malá věc. Jsme součástí něčeho, co tu od revoluce nebylo – a nevzdáme to!

Ale zároveň je třeba si něco přiznat. Tohle všechno nestačí. Je to velmi důležité, ale nestačí to.

Nestačí probudit obrovskou energii a volat po změně. Je také třeba, aby tuto energii někdo uchopil a přetavil v reálné výsledky. Mluvím o politických stranách. Odpovědností občanů je upozornit na problém. Odpovědností politických stran je přinést řešení.

A proto je třeba říct nahlas, že jediným skutečným a dlouhodobým řešením prohlubující se krize - - - jsou volby. Volby, volby, volby. Protesty jsou velmi důležité, ale nakonec rozhodují volby. To neznamená, že máme mlčet, když mocní zneužívají moc. To znamená, že nyní je nejdůležitější upřít pozornost na ty, kdo mohou přinést pozitivní politickou změnu.

A teď se na mě nezlobte, že to řeknu naplno. Zatím žádná sláva. Do voleb zbývá 16 měsíců. 500 dní. Je nejvyšší čas, aby opoziční strany ukázaly, že s nimi lze počítat, protože pokud se nic zásadně nezmění – tak se nezmění NIC. A dopadne to zase jako posledně. Bude se nám potom chtít chodit další čtyři roky upozorňovat na stále stejné problémy?

Něco se musí zásadně změnit. Ale CO by to mělo být? Na to ať si odpoví každý sám. Co byste si přáli? Po čem toužíte? Já bych chtěl slyšet silnou a věrohodnou vizi. Chtěl bych vidět nové lidi a osobnosti. Chtěl bych cítit zájem o problémy fakt všech lidí – ANO i těch, kdo volili hnutí ANO. A konečně, chtěl bych vidět odvahu spolupracovat a spojit síly za velkým společným cílem, který nás všechny přesahuje.

Kdo z nás by si to nepřál? Všichni to chceme. A co pro to uděláme? Máme jen čekat, s čím strany přijdou? Máme jen nadávat u piva? Máme jen kibicovat od televize?

Ne. Každý z nás PRO TO musí něco udělat. Každý to, na co stačí. Co pro to uděláme?

Začněme u krajských a senátních voleb na podzim.

Pojďme společně udělat jednu věc. Pojďme v září obejít všechny své přátele a zvyšme tak volební účast z 15 na 20 procent v senátních a z 35 na 40 procent v krajských volbách. Pět rozhodujících procent, to je 350 tisíc voličů navíc. Dáme to?

To by mohl být dobrý začátek. Již za týden se sejdeme s lídry opozičních stran, abychom slyšeli, co strany chystají a jak jim v tom můžeme my všichni pomoci.

To hlavní však přijde ve volebním roce 2021. Tehdy se bude rozhodovat a tehdy přijde naše chvíle. Jestli je něco naší silnou stránkou, tak je to potenciál zmobilizovat společnost, když je to potřeba. Až přijde ta chvíle, využijeme veškeré naše nadšení, dovednosti a zkušenosti, abychom spojili statisíce lidí v největším společném úsilí pro změnu, jaké kdy Česká republika viděla.

Každý bude zván, aby podpořil tu stranu, která je mu nejbližší. Každý bude zván, aby konkrétně přispěl k žádoucí změně. Na Slovensku to dokázali za Mečiara i za Fica.

My to můžeme dokázat také.

Pokud se v tomto úsilí spojí milion lidí a bude tu silná pozitivní alternativa, budeme na podzim příštího roku společně slavit vítězství.

Milí a vzácní spoluobčané, máte mé slovo, že PRO TO udělám všechno, co bude v mých silách. Všechno.

Půjdete do toho také?

- Mikuláš Minář, 9. 6. 2020, Staroměstské náměstí

Toto stanovisko ke stažení v PDF

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku