Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Protest při příležitosti zahájení výstavy Televizi lidem, NE stranám

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Fotografická výstava Televizi lidem, NE stranám připomene 20. výročí tzv. televizní krize. Pod širým nebem bude veřejně přístupná na Jungmannově náměstí v Praze od 11. do 24. ledna 2021. Výstavu uvede protestní shromáždění, které spolek Milion chvilek pro demokracii svolává v souvislosti se znepokojivým děním na půdě současné Rady ČT. Protest proběhne v pondělí 11. ledna v 16 hodin v místě konání výstavy.

Výstava fotografií Evžena Janouška, Jana Fišera a Vratislava Hůrky přibližuje po dvaceti letech události televizní krize a poukazuje na jejich nadčasový význam. Jednotlivé fotografie zachycují vypjatou atmosféru na Kavčích Horách i následné protesty. Milion chvilek vnímá události televizní krize jako jeden z nejvýznamnějších milníků českých porevolučních dějin a jako ukázku síly občanské společnosti, kterou je třeba stále připomínat. V průběhu uvedení výstavy budou mít možnost promluvit a zpětně tehdejší dění zhodnotit i samotní aktéři z obou stran sporu.

Výstava bude zahájena v pondělí 11. ledna v 16 hodin protestním shromážděním. Na místě promluví Jiří František Potužník, bývalý redaktor ČT a aktivní účastník tehdejších protestů. Vystoupí také autoři fotografií a předseda spolku Milion Chvilek Benjamin Roll. Vzhledem k epidemické situaci je počet účastníků shromáždění omezen. Na událost tedy není zvána široká veřejnost. Protest bude živě přenášen na komunikačních platformách Milionu Chvilek.

Výstava však bude po celou dobu svého trvání volně přístupná ve veřejném prostoru pod širým nebem. Na Jungmannově náměstí na Praze 1 ji tedy bude možné navštívit i v současné době, kdy nelze uskutečnit řadu jiných výstav a kulturních akcí.

Benjamin Roll, předseda a mluvčí Milionu chvilek:

„I v této těžké době musíme bránit instituce demokratického státu. Nezávislost České televize a veřejnoprávních médií obecně je proto jednou z našich červených čar, tedy krajních mezí, po jejichž překročení musí přijít hlasitá odpověď občanské společnosti. Současná situace v Radě ČT je alarmující, dlouhodobě ji sledujeme a jsme připraveni Českou televizi i nadále bránit.”

Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku:

„Připomínat televizní krizi znamená i připomínat, jaký význam mají nezávislá média v demokratickém systému. Protesty před dvaceti lety zabránily přeměně České televize v hlásnou troubu hegemonů tehdejší politiky. Pro mě je to tedy také připomínka, že aktivita občanské společnosti má sílu měnit věci k lepšímu.”

Kontakty:

Benjamin Roll, předseda a mluvčí spolku

Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku