Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Proč končí Blatný a nastupuje čtvrtý ministr za půl roku?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Člověk by řekl, že se premiér dočista zbláznil, když jmenuje již čtvrtého ministra zdravotnictví v posledním půl roce. Navíc v době, kdy se čísla pandemie konečně zlepšují. Babiš totiž hraje dál svou hru, ve které určitě nevyhraje zdraví občanů ani prospěch naší země.

V těchto dnech čelí Andrej Babiš a vládní ANO průšvihům na všech frontách. Do veřejného prostoru unikl diář muže číslo dva Hnutí ANO Jaroslava Faltýnka zavdávající podezření z korupčního jednání. Vedle toho Babiš vrší přešlapy svého chaotického a nekompetentního řízení. Aktuálně vyšlo najevo, že naši zemi svým jednáním připravil o miliony dávek schválených vakcín tím, že v loňském roce odmítl třetinu kvóty pro naši republiku. Tento fakt ovlivňuje rychlost současných dodávek. Z posledního vyjednávání Babiš odjel dočista s prázdnou, neboť odmítl dalších sedmdesát tisíc vakcín z balíku pro nejpostiženější země.

Ano, ANO má problém. A tak marketingová mašinerie dělá co může a přišla s plánem, jak zastavit propad volebních preferencí. Mediální pozornost je nutné přesměrovat jinam. Odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného uprostřed covidové krize (stále umírá přes sto lidí denně a naočkováno je mnohem méně lidí, než premiér deklaroval) je dobrou příležitostí. Blatnému by se dalo asi leccos vytknout, ale převzal rezort uprostřed druhé vlny a vypadá to, že z nejhoršího nás zatím vyvedl. A navíc nechtěl udělat z lidí této země pokusné králíky neschválených očkovacích preparátů.

A tím se dostáváme k druhé lince, která odvolání Blatného vysvětluje. Prezident Zeman, sám naočkovaný schválenou americkou vakcínou Pfizer, již delší dobu usiluje o nákup neschválených ruských a čínských vakcín. Exministr Jan Blatný se v této věci nechtěl ohnout. Konzistentně držel názor, že dokud nebude mít jakákoliv vakcína certifikaci Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nemůže být v ČR distribuována.

Miloš Zeman nám již několikrát ukázal, že své politické bitvy nerad prohrává. A to i za cenu pošlapání našich zájmů, ústavního pořádku nebo našeho zdraví. A jelikož ho Andrej Babiš potřebuje pro případné další jmenování premiérem, ustoupil i tady a vyměnil bezpečnost očkování za svou další politickou kariéru.

Prezident nám během jmenování nového ministra zdravotnictví tvrdil, že Německo a Rakousko již kupují vakcínu Sputnik. Není to zcela tak, Německo jednoznačně váže použití ruské vakcíny na certifikaci EMA a Rakousko se k této věci zatím jasně nevyjádřilo.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger se k očkování Sputnikem V vyjádřil mnohem vstřícněji. Dostačující prý bude klinická studie se souhlasem SÚKL. Jinými slovy stačí již jen vyměnit ředitelku SÚKL a cesta pro neschválený preparát je umetena.

Volby jsou už za 183 dní. Nejpozději tam musí nebezpečnému duu Zeman & Babiš odzvonit. #rokzmeny

Zdroje: bloomberg.com a seznamzpravy.cz

Zdroj fotky: Twitter Jiřího Ovčáčka

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku