Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Připomínáme si Václava Havla

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Vážení spoluobčané,

tak začínaly obvykle projevy Václava Havla. Od roku 2011 už pro nás Havel nové projevy nepíše, dostal angažmá v jiném podniku. Připomeňme si sílu občanské společnosti, která se opírala o pochybování, sebeironii, vědomí absurdity lidských věcí a naději.

Připomínáme si devět let od úmrtí tohoto dramatika, disidenta a našeho prezidenta.

Devět let sice není žádné kulaté výročí, ale při tom příštím už může být pozdě. Bude totiž již po volbách, které zásadně ovlivní vývoj v příštích letech. Podpořme v nich všechny strany hlásící se k jeho odkazu a zbavme se konečně těch, kterým jde hlavně o moc a vlastní prospěch.

Ukončeme vliv oligarchů a pro-ruských i pro-čínských tendencí v byznysu, politice a na Hradě.

Naučme se znovu jeden s druhým mluvit, vraťme do veřejného prostoru laskavost, kritické myšlení a odvahu a převezměme zodpovědnost za vývoj naší společnosti.

Vždyť „lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu.“

Když se Václava Havla ptali, o jaké republice sní, odpověděl:

„O republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí. O republice všestranně vzdělaných lidí, protože bez nich nelze řešit žádný z našich problémů – lidských, ekonomických, ekologických, sociálních a politických.”

Jestliže se má rok 2021 stát Rokem změny, tedy rokem, který vykročí směrem k této vysněné republice, musí na tom každý jeden z nás začít pracovat. V demokracii se holt musí angažovat všichni, jak říkal Havel. A přitom se opravdu počítá každá malá chvilka.

Pojďme nyní v době vážné krize a nejistoty zapálit svíčku pro Václava Havla a připomenout si naději, kterou uměl přinášet. Naději nepodmíněnou, naději, která nežádá zisky, naději z osobního přesvědčení a naději otevřenou budoucnosti, ať má být jakákoliv. Vyjádřeme tak odhodlání, že o vysněnou společnost má smysl neustále usilovat. Bez ohledu na to, jak to nakonec dopadne.

Má to smysl.

Václav Macháček-Rieger, Zámek Maleč

Ondřej Bednář, Karlovy Vary

Veronika Jiravová, Kostelec nad Černými lesy

Benjamin Roll, Praha

Milion chvilek pro demokracii

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku