Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Prezident udělil abolici z nemocnice. Kdo ve skutečnosti vykonává prezidentské pravomoci?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Od chvíle, kdy byl prezident Zeman hospitalizován, se kupí příklady toho, že hradní osádka v čele s kancléřem Mynářem, mluvčím Ovčáčkem a snad již bývalým majitelem diplomatického pasu Nejedlým má silné tendence vést Hrad po svém. Poslední podezřelá událost se týká udělení abolice v době, kdy už byl prezident v nemocnici.

!! Udělení abolice, tedy zastavení trestního stíhání, je velmi zásadní akt, ke kterému by měl prezident přistupovat jen výjimečně. Tentokrát se Miloš Zeman rozhodl zprostit trestního stíhání podnikatele Pavla Podroužka, který je údajně těžce nemocný. Důvodem k udělení abolice je totiž právě velmi často situace, kdy je obviněný například v terminálním stádiu nemoci. Podle novinářů Českého rozhlasu ale Podroužka navzdory údajně vážnému zdravotnímu stavu ještě nedávno rozjížděl miliardový byznys a na místo schůzky bez větších problémů vyběhl do schodů. Samotné rozhodnutí o zastavení trestního stíhání je tedy v tomto případě a z tohoto důvodu minimálně problematické. O to více tím, že bylo vykonáno ve chvíli, kdy není jasné, jaký je skutečný zdravotní stav hlavy státu a zda je takového aktu vůbec schopna.

Miloš Zeman byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) 14. září, kde se léčil 8 dní. Právě 14. září udělil abolici Pavlu Podroužkovi. Do ÚVN byl znovu akutně převezen 10. října, den po parlamentních volbách. 18. října předseda Senátu Miloš Vystrčil na základě lékařské zprávy z ÚVN oznámil, že prezident Zeman není schopen vykonávat svůj úřad. Od té chvíle není vůbec jasné, jak Kancelář prezidenta republiky funguje. Vyvstávají tedy otázky:

-> Kdo skutečně podepisuje důležité listiny?

-> Kdo jmenuje předsedu soudu?

-> Kdo rozhoduje o svolání nové Sněmovny?

Nebo kdo případně ovlivňuje rozhodnutí Miloše Zemana a využívá jeho špatného zdravotního stavu k prosazení svých pofiderních zájmů. Připomeňme, že okolí prezidenta prověřuje policie i Národní centrála proti organizovanému zločinu.

!! Hradní parta si přivlastňuje kompetence, na které nemá právo, nekomunikuje s veřejností. Tiskový mluvčí jen dokola sdílí úryvky z Bible, informace o současném stavu hlavy státu nepodává žádné, nebo nás lživě ujišťuje o tom, že je vše v pořádku. A to i když jsme byli už několikrát svědky opaku.

To, že se jako veřejnost snažíme zjistit, zda je prezident schopen skutečně vykonávat státnické akty, je zkrátka starost o demokratické principy naší republiky. Není možné, aby se nikým nevolení “hradní pánové”, a ještě s takovými vruby, pasovali do role zástupců hlavy státu. A ničemu nepomůže ani to, že schovali klíč od korunovačních klenotů a prezidentské razítko...Před kým vlastně? Sami před sebou?

Funkce prezidenta republiky je nesmírně důležitá a měla by být i respektovaná. Prezidentský úřad je zároveň jedním z pilířů demokratického státu. Pojďme si to společně připomenout 17. listopadu na Staromáku: CESTA ZMĚNY: Klíčem k demokracii jste Vy!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku