Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Prezident a nová vláda. Jak může Miloš Zeman a jeho okolí zasáhnout do sestavování kabinetu?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Podle tiskové zprávy hradní kanceláře pověřil prezident Zeman sestavením nové vlády Petra Fialu. Je dobrá zpráva, že se zdravotní stav prezidenta republiky zlepšil natolik, že je schopen plnit své ústavní povinnosti. Kromě lidského hlediska také kvůli tomu, že prozatím není nutné sahat ke krajním řešením v podobě článku 66 Ústavy, a kvůli urychlení převzetí vlády demokratickými koalicemi. Ty mají po volbách většinu ve Sněmovně a jsou připraveny sestavit kabinet.

Pro hladké převzetí vlády stojí úloha prezidenta republiky na povinnosti přijmout demisi dosluhující vlády a na návrh kandidáta na premiéra jmenovat členy nové vlády. Ovšem zlepšení zdravotního stavu Miloše Zemana neznamená, že jsou všechna rizika zažehnána.

Na co nesmíme zapomínat?

  • Prezident Miloš Zeman za svého působení v úřadu neměl nikdy problém s posouváním hranic svých pravomocí. Velmi často se uchyloval k poněkud kreativnímu výkladu ústavy tak, aby podporovala jeho názory a zájmy. Není možné spoléhat na to, že to teď bude jinak. Ostatně prezident Zeman potvrdil, že měl i nyní zájem pověřit sestavením vlády Andreje Babiše, nikoliv lídra vítězné koalice Petra Fialu. Babiš ale nabídku údajně odmítl.
  • Prezident republiky teoreticky může významně zasáhnout do procesu jmenování jednotlivých ministrů. Jinými slovy, je možné, že Miloš Zeman bude požadovat změny na pozicích navržených ministrů a záměrně tak oddálí ustavení nové vlády. Potenciálně může také personální požadavky využít k nátlaku na demokratické strany a ke snaze prosazovat vlastní zájmy.
  • Zdravotní stav Miloše Zemana je stále velká neznámá. Ačkoliv se nyní mluví o zlepšení do té míry, že je prezident schopen přistoupit ke jmenování vlády, jeho zdravotní stav je stále nejistý. Ostatně konzilium lékařů, které se zabývá prezidentovým onemocněním a vlivem nemoci na výkon prezidentské funkce, v pátek uvedlo, že Miloš Zeman nemůže naplno pracovat a nelze stanovit jasnou prognózu.
  • V těsné blízkosti Miloše Zemana se stále vyskytuje značně problematické hradní trio Mynář, Nejedlý, Ovčáček s vlastními zájmy a ochotou překračovat své pravomoci. Hradní parta veřejnosti dlouhodobě zamlčuje důležité informace a její jednání na Hradě prošetřuje policie.

K čemu mohou tato rizika vést?

  • Minimálně k velmi zdlouhavému a uměle protahovanému procesu, který by oddálil jmenování nové demokratické vlády. Vlády, která má po volbách jasnou většinu ve Sněmovně.
  • V horším případě k tomu, že by hradní osádka i nadále prosazovala své osobní zájmy na úkor zbytku země.

Ustavení demokratické vlády je na dobré cestě, ale stále musíme zůstat bdělí. Přijďte proto 17. listopadu ukázat, že volbami Vaše aktivita neskončila. Na viděnou na Staromáku od 13:30.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku