Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Před dvěma lety se do Rady ČT dostalo destruktivní trio

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Bývalá Poslanecká sněmovna s většinou Babišova ANO zvolila přesně před dvěma lety do Rady České televize tři nové členy. Stali se jimi ostří kritici veřejnoprávní televize Pavel Matocha, Hana Lipovská a Lubomír Xaver Veselý. Přesně za týden bude nová Sněmovna znovu volit další radní. Máme se obávat podobně tragického výsledku jako před dvěma lety?

Od chvíle, kdy destruktivní trio nastoupilo do Rady České televize, začala být veřejnoprávní ČT pod palbou neustálé kritiky a noví členové rady se aktivně snažili o její rozvrat. Radní, kteří byli do funkce protlačeni poslanci SPD, KSČM a ANO, se i dnes snaží přetvořit ČT k obrazu svému. K obrazu, který má jít na ruku zmíněným politickým stranám a jejich představitelům. Takovýto ostrý postoj k veřejnoprávní televizi jde ale jasně proti demokratickým principům.

Jaká je dnes smutná realita Rady České televize? Osud média veřejné služby ovlivňují lidé, kteří otevřeně mluví o tom, že nechápou význam veřejnoprávních médií, považují zpravodajské pořady ČT za něco odporného a nevyváženého nebo se snaží zbavit některých kvalitních novinářů. Hana Lipovská byla sice Sněmovnou z rady odvolána kvůli své kandidatuře za extremisticky laděný Volný blok, předseda rady Matocha a Xaver Veselý v radě ale pořád zůstávají.

A nejsou to jen tito dva radní, kteří veřejnoprávní médium podkopávají. S nimi o zásadních rozhodnutích, která ovlivňují chod České televize, ochotně hlasuje i většina aktuálně obsazené rady. Společně tak mohou rozhodnout například o odvolání Dozorčí komise nebo o odvolání generálního ředitele.

Současné složení rady v čele s Pavlem Matochou si opakovaně stěžuje na nevyváženost a neobjektivitu České televize, protože se v pořadech například málo objevují zástupci SPD (což se ukázalo, že není pravda). Mimo to se snaží vyštvat generálního ředitele Petra Dvořáka i některé kvalitní novináře, a to bez udání relevantních důvodů.

Pro uchování veřejnoprávních médií je stěžejní, aby Radu ČT doplnili lidé, kteří nebudou podporovat rozvrat České televize. K Pavlu Matochovi a spol. je potřeba dovolit demokratickou protiváhu. A právě o to se příští týden znovu pokusí Sněmovna, ve které mají většinu právě demokratické strany.

Pevně doufáme, že se poslancům na další pokus konečně povede Radu ČT obsadit lidmi, kteří budou veřejnoprávní média hájit. Další destruktivní skupinu v Radě ČT už opravdu nepotřebujeme.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku