Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Poslanci mají v rukou, kdo bude kontrolovat média veřejné služby

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Demokracie znamená nezávislá veřejnoprávní média.

Na zítřejším pořadu schůze Poslanecké sněmovny je i dovolba členů do Rady České televize a Českého rozhlasu. Poslanci budou vybírat do těchto kontrolních orgánů veřejnoprávních médií členy, kterým vypršel mandát, i náhradu za odvolanou Hanu Lipovskou.

Celkem budou poslanci volit 1 člena do Rady Českého rozhlasu a 6 členů do Rady České televize.

Poslanci rozhodně mají z koho vybírat, v užším výběru (užší výběr zvolil volební výbor) je totiž celá řada kvalitních kandidátů. Je však minimálně zarážející, že se mezi nimi objevuje třeba i Daniel Váňa. Bývalý člen Rady ČT, který do výroční zprávy “protlačil” pasáž, že zástupci Svobody a přímé demokracie (SPD) ve vysílání ČT nedostávají tolik prostoru jako další sněmovní strany. Právě kvůli této pasáži nebyla výroční zpráva ČT schválena Sněmovnou, jelikož se informace o nízkém zastoupení SPD ve vysílání neopírá o věrohodná data. Dá se tak dost možná mluvit o manipulaci s daty, která měla za cíl poškodit Českou televizi.

Toto je zářný příklad toho, jak by rada veřejnoprávního média fungovat neměla. Základním úkolem členů rady je dohlížet na to, aby veřejnoprávní médium naplňovalo roli veřejné služby, k čemuž má zákonem jasně vymezené pravomoce a stanovené povinnosti. Úkolem radních rozhodně není snažit se média veřejné služby znevěrohodnit a po kouskách je rozkládat, jak to bohužel dělají někteří současní radní…

Veřejnoprávní média jsou základem demokracie. Nenechme si je vzít! Věříme, že si to uvědomují i poslanci. Přejeme jim šťastnou ruku při volbě.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku