Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Poslali jsme dopisy poslancům: Žádáme, aby do Rady České televize zvolili demokratické členy

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Napsali jsme dopisy demokratickým poslancům: 2. kolo dovolby do Rady České televize bude zásadní pro posílení svobody veřejnoprávních médií

Poslanci budou ve středu opět volit nové radní České televize. Na první pokus se podařilo zvolit jen jednoho člena ze zbývajících šesti. Do druhého kola se ovšem dostali i kandidáti, kteří jsou potenciálním ohrožením pro nezávislé fungování veřejnoprávní televize. Proto mluvčí Milionu chvilek Hanka Strašáková dnes předala demokratickým poslancům dopisy s žádostí, aby do rady zvolili demokratické členy.

Demokratické strany se ve svém vládním prohlášení zavázaly, že “budou klást důraz na posílení transparentnosti a stability veřejnoprávních médií, protože nezávislost sdělovacích prostředků je nezbytnou podmínkou odolné demokracie.” Proto doufáme, že do Rady ČT, která má za úkol kontrolovat činnost České televize, poslanci zvolí na druhý pokus členy, kteří budou hájit roli médií veřejné služby.

V týdnu, kdy proběhla první volba do mediálních rad, jsme společně s organizátory naší Milionové sítě psali poslancům e-maily. Chtěli jsme se ujistit, že nezávislost veřejnoprávních médií je pro ně stejně důležitá jako pro nás a dají hlas kandidátovi či kandidátce hájící demokratické principy. S některými poslanci jsme přímo před Sněmovnou v den plánované volby do rad mluvili o důležitosti zachování veřejnoprávních médií u nás.

Věříme, že demokratická koalice bude veřejnoprávní média hájit. Velký krok k tomu může učinit už ve středu. Bez svobodných médií nemůže demokracie existovat.

ZNĚNÍ DOPISU POSLANCŮM:

V Praze, 4. 4. 2022

Vážený pane poslanče, vážená paní poslankyně,

dovolte, abych s Vámi sdílela pocity, které se ke mně dostávají z korespondence a vyjádření aktivních občanů a příznivců Milionu chvilek, a to v souvislosti s dovolbou do mediálních rad České televize a Českého rozhlasu.

Před necelými dvěma týdny byl v prvním kole dovolby do mediálních rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) zvolen pouze jeden člen ze šesti. Do druhého kola postoupilo několik velmi sporných osobností – ať již z důvodů svého dřívějšího působení v radě nebo veřejnoprávním médiu samotném.

Nezávislost a profesionalita veřejnoprávních médií jsou klíčovým tématem i pro podporovatele a sympatizanty Milionu chvilek, kteří z velké části patří mezi Vaše voliče. Důvěra v demokratické strany a jejich odhodlání bránit nezávislost veřejnoprávních médií se opírá o předvolební sliby, které vnímáme jako závazné, ale také o programové prohlášení vlády, ve kterém se demokratické strany zavázaly, že se zasadí o posílení „svobodných a transparentních médií veřejné služby.”

Výsledky prvního kola dovolby do mediálních rad ČT a ČRo jak nás, tak občany nepříjemně zaskočily. Bohužel zavdávají k pochybnostem a narušují tolik potřebnou důvěru v demokratické strany.

V minulém volebním období jsme s obavami sledovali rostoucí politické tlaky na zpravodajství České televize i Českého rozhlasu. Vyvážení sil v radách je nutným předpokladem, aby se situace zklidnila a nezávislost médií posílila.

Druhé kolo dovolby do mediálních rad, by se mělo konat ve středu 6. 4. 2022. Hlasování budeme bedlivě sledovat a informovat o něm.

Věříme, že nezklamete důvěru, kterou ve vás vložilo obrovské množství občanů, kteří si přejí fungující demokracii a dobře ví, že nezávislá veřejnoprávní média jsou jedním z jejích pilířů. Nezávislé a profesionální zpravodajství je potřeba vždy. V době války a z ní vyplývající krize však ještě více než kdy jindy.

Za Milion chvilek pro demokracii

Marie Jahodová, ředitelka

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku