Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Polská vláda omezuje svobodu slova. Polská cesta ukazuje, jak křehká je svoboda médií

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Včerejšek byl černým dnem pro svobodu slova v Polsku a také obrovským varováním, kam až může dojít postupné omezování svobody médií.

Co se stalo?

Poslanci tamější vládní koalice v čele se stranou PiS (Právo a spravedlnost) včera v parlamentu prohlasovali mediální zákon, podle kterého mají média v Polsku patřit jen společnostem z Evropského hospodářského prostoru. Zákon dopadá především na televizní stanici TVN, podle níž se pro něj vžilo označení “lex TVN”. Asi netřeba zdůrazňovat, že televize bývá kritická k počínání představitelů PiS včetně jejího předsedy Jaroslava Kaczyńského.

Podle jeho vyjádření zahraniční média neslouží polským zájmům a “narušují veřejnou diskusi”. Jenže Kaczyński zaměňuje polské zájmy za své vlastní. Nepřipomíná vám to někoho? Stejně tak řada českých politiků zapomíná, že média mají sloužit všem občanům, ne pouze mocným.

Další krok v omezování médií

Proti přijetí zákona protestovali den před hlasováním lidé na mnoha místech Polska, kterým se nelíbí omezování jejich ústavních práv. Upozorňují, že vláda se všemi způsoby snaží umlčet kritiku a snaží se z médií udělat svou hlásnou troubu. Takové propagandistické praktiky jsme spolu s Poláky mohli sledovat v době totality. Opakovaně připomínáme, že svobodná a nezávislá média jsou jedním ze základních pilířů demokracie. Bez svobodného přístupu k informacím neprobíhá férová politická soutěž. Cílené snahy o jejich umlčení však delší dobu pozorujeme i u nás. Vzpomínáte si, jaká jména se snažili protlačit poslanci ANO+SPD+KSČM do Rady ČT? Vzpomínáte si na nahrávky usvědčující premiéra Babiše z ovlivňování médií?

Polsko je varovným dokladem toho, že obavy o nezávislost médií jsou opodstatněné, a že je třeba ji pozorně hlídat a v případě potřeby bránit.

Už několikrát jsme šli společně do ulic, abychom ubránili nezávislá média v Česku. Celé to snažení ale může mít smysl, jenom pokud na něj navážeme i volbách. Pokud podpoříme demokratické koalice, které považují nezávislá média za nedílnou součást demokratické společnosti. Proto je třeba v říjnu volit zodpovědně a nedopustit, aby média sloužila jen těm, kdo drží moc. Nechceme jít cestou Polska a Maďarska!

Do klíčových voleb zbývá 56 dní. #rokzmeny

Zdroje: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3353172-polaci-protestovali-na-podporu-televize-kriticke-k-vlade-kabinet-ji-chce-priskrtit a https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3353272-polskou-vladni-koalici-opousti-jedna-z-mensich-stran-jeji-sef-odmital-medialni-zakon Zdroj fotky: Reuters

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku