Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Polki i Polacy, wytrzymajcie!

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Polki i Polacy, wytrzymajcie!

Podporujeme polské občany při jejich zápase o dobrou vládu, spravedlivou justici a lidskou svobodu. Odsuzujeme policejní násilí.

Polská vládní strana PiS se pod rouškou koronaviru rozhodla pro zásadní krok, který ovlivní tisíce žen a dívek. Na základě verdiktu “jejího” Ústavního soudu chce v podstatě zakázat potraty. Šéf vládnoucí strany Jarosław Kaczyński jistě nečekal, že by právě tento krok mohl jeho vládě možná zlomit vaz.

Odpovědí vládě jsou statisícové protesty napříč celým Polskem, které pokračují od října až dosud. Největší od roku 1989. Ale co víc, faktický zákaz potratů vyhnal do ulic mladé lidi. Novou generaci, která se dosud o politiku příliš nezajímala. A ta by mohla zamíchat kartami u voleb.

Polsko nám připomíná, že i ve zdánlivě beznadějně zablokované situaci existuje naděje na změnu. Ale že změna se nestane sama od sebe, je potřeba se o ni aktivně snažit. Polky a Poláci, vydržte!

Do našich voleb zbývá 310 dní. Udělejme vše pro to, aby příští rok byl #rokzmeny.

P.S. O situaci v Polsku a Maďarsku jsme psali v únoru tady. Není od věci si právě v dnešních dnech osvěžit, jak tam došlo k ovládnutí veřejnoprávních médií a soudů.

Více informací na plus.rozhlas.cz.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku