Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Politická odpovědnost tisíckrát jinak

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Poslední týdny se spousta politiků v souvislosti s kauzou Dozimetr ohání pojmem “politická odpovědnost”. A s chutí se jím ohání i současná opozice v čele s ANO. Ta po vládním hnutí STAN, a potažmo po celé vládě, opakovaně vyžaduje převzetí politické odpovědnosti kvůli korupční aféře kolem Pražského dopravního podniku. Ale kde vlastně politická odpovědnost začíná a končí?

Opozici nestačí, že vládní stranu kvůli kauze Dozimetr opustili nebo z ní “byli odejiti” lidé, kteří jsou do kauzy zapojeni. Ani to, že rezignoval ministr školství Petr Gazdík a Stanislav Polčák (oba ze STAN) kvůli tomu, že se setkávali s Michalem Redlem (hlavním aktérem v kauze Dozimetr). I když Gazdík ani Polčák vyšetřování policií nečelí.

Opozice požaduje víc. Kvůli kauze Dozimetr tak byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, na které si opoziční řečníci vzali slovo a snažili se svými plamennými promluvami donutit předsedu hnutí STAN Víta Rakušana právě k onomu převzetí politické odpovědnosti. Což by podle poslanců ANO znamenalo Rakušanovu demisi z funkce ministra vnitra. Dává ale vůbec tento požadavek za současné situace smysl?

RÁZNÁ ŘEŠENÍ NA VNITROSTRANICKÉ ÚROVNI

Obvinění v kauze Dozimetr a velmi problematické nevysvětlené vazby některých členů STAN na Michala Redla jsou samozřejmě zásadním selháním. Kauzu tedy určitě není na místě zlehčovat. Na druhé straně otázka převzetí politické odpovědnosti leží trochu jinde než celá korupční kauza.

Volání po převzetí politické odpovědnosti by samozřejmě bylo namístě, pokud by k němu ve STAN už dávno nedocházelo. Příkladem budiž právě odchod těch členů STAN, kteří byli do kauzy nějak zapojeni, z hnutí nebo zmíněná rezignace Petra Gazdíka.

Dalším “ozdravným” krokem by měl být taky mimořádný sněm Starostů, který se koná už v sobotu, 23. července. Na něm by celé předsednictvo i předseda Vít Rakušan nabídne své stranické funkce. Protože jestli někde tkví politická odpovědnost současného vedení STAN v kauze Dozimetr, je to právě v jejich odpovědnosti za fungování hnutí jako takového. Předseda Vít Rakušan není do kauzy zapojený, z pozice ministra vnitra nebrání policii, aby v šetření kauzy dále konala. Nezvládl ale hnutí odstřihnout od natolik toxické postavy, kterou je Michal Redl. Uvidíme tedy, jestli na sněmu svou pozici předsedy obhájí.

CO POLITICKÁ ODPOVĚDNOST SKUTEČNĚ ZNAMENÁ A CO JE JEN PRÁZDNÁ MARKETINGOVÁ FRÁZE

Pojem politická odpovědnost se s veřejnými vystoupeními poslanců ANO stal blamáží, která zní navíc z jejich úst naprosto absurdně. Hnutí ANO Andreje Babiše už totiž několikrát ukázalo, že pojmu “politická odpovědnost” nerozumí. To, že je šéf ANO Andrej Babiš obžalován za dotační podvody a jde 12. září k soudu, poslancům a členům jeho hnutí zřejmě nevadí.

A nevadí jim ani to, že byl jejich šéf v době svého premiérského postu trestně stíhaný a v kolosálním a prokazatelném střetu zájmů. Ani to, že Jaroslav Faltýnek, který zastával v ANO významnou funkci a stále je členem hnutí, byl patronem korupční kauzy Stoka. Ani to, že ve dříve zmiňované kauze Dozimetr je mimo jiné obviněný Zakaría Nemrah, který hnutí ANO sponzoroval. Nic z toho hnutí ANO, jeho předsednictvo ani členy nepřimělo k sebezpytování svých postojů a hodnot a už vůbec ne k převzetí politické odpovědnosti…

Šermování s pojmem “politická odpovědnosti”, a to, že na její chápání politici uplatňují dvojí metr, je tak další políček důvěře občanů v politiku. A to demokracii dlouhodobě neprospívá.

Hnutí STAN se snaží dostát politické odpovědnosti. Neměli bychom ale zůstávat pouze u Starostů. Do kauzy Dozimetr jsou zapojeni i členové dalších stran. Od hnutí ANO se, bohužel, přijetí politické odpovědnosti nejspíš nikdy nedočkáme. TOP 09 a všechny další koaliční stran na pražském Magistrátu, které jsou zodpovědné za řízení města a tím i Dopravního podniku, by ale situaci dozajista reflektovat měly.

V pražské TOP 09 se vzdali členství Jiří Fremr, poradce Jiřího Pospíšila, a místostarosta Prahy 5 Marek Doležal. Jejich jména zazněla v policejních odposleších, ale vyšetřováni nejsou. Jiřího Pospíšila i přes existující svědectví naopak krajský výbor TOP 09 i koaliční partneři podpořili a zůstává tak na druhém místě pražské kandidátky SPOLU. Pospíšil se následně na twitteru vyjádřil, že “odstoupení by bylo vnímáno jako přiznání viny”.

Nechceme se pouštět do posuzování Pospíšilova zapojení do dění v pražském dopravním podniku, na to máme policii, státní zástupce a soudy. Jeho prohlášení jde ale přesně opačným směrem, než který by pomohl kultivovat naši politickou kulturu. Politici by měli ctít presumpci viny a alespoň dočasně, než se věc došetří, by se naopak měli vzdát svých pozic. Na to upozornila i Pospíšilova stranická kolegyně Naděžda Priečinská a na protest proti jeho setrvání na kandidátce se vzdala svého místa pro zářijové volby.

Věříme, že výsledky mimořádného sněmu STAN i kroky dalších demokratických stran budou důkazem, že ty na rozdíl od hnutí ANO ví, co to politická odpovědnost znamená. Bez toho by šlo pozvednout politickou kulturu v naší zemi, tak, jak nám to před volbami demokraté slibovali, jen velmi těžko. A přesvědčivý postoj je teď pro naši společnost a pro důvěru občanů nezbytný.


V politice se věci mění každým dnem. Jak se v současném dění a aférách rychle zorientovat? Přihlaste se k odběru našeho pravidelného přehledu Zůstaň v obraze a každý týden Vám do e-mailu přijde souhrn toho nejdůležitějšího.

Dvě minuty čtení a víte, co se děje.


Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku