Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Pokud ve volbách nezvolíme jinak, probudíme se v Agrofertistánu 2.0!

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Během včerejšího dne přišla média se dvěma závažnými informacemi, které by si za normálních okolností a v normálním státě zasloužily pozornost na hlavních stránkách novin. Nenechme je překrýt covidem.

Prostě to vyignorujeme

Zaprvé, státní podnik Čepro obchoduje s Agrofertem bez vypsání veřejné soutěže. Porušuje tak pravidla pro obchody státu se soukromými firmami. Podnik je ze 100 % vlastněn státem, jde tedy i o naše peníze. A nikoli o malé částky. Manažeři Čepra za poslední čtyři roky uzavřeli s Babišovými firmami smlouvy bez veřejné soutěže už za 5 miliard korun. Protikorupční pravidla prostě od roku 2017 ignorují. Tedy přesně od té doby, kdy začala platit nová verze zákona o střetu zájmů. Víceméně náhodou na to přišli lidé z organizace Econlab.

Státní firma Čepro nakoupila od Agrofertu paliva za 5 miliard bez veřejné soutěže - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

Prostě to nevyšetříme

Zadruhé, místo toho, aby hledali viníka havárie na Bečvě, začali vsetínští kriminalisté pátrat po tom, kdo ze zaměstnanců chemičky Deza předal informace o havárii novinářům. S informací přišel včera Deník Referendum, který neúnavně pokračuje v investigaci kolem otrávení řeky Bečvy na Valašsku. Trestu se tak zřejmě - namísto pachatele havárie desetiletí - dočká ten, kdo odvážně upozornil na tutlanou “provozní událost”. Vyšetřování od začátku vzbuzuje pochybnosti a tento postup policie opět přilévá olej do ohně podezření.

V případu otravy Bečvy policie vyšetřuje, kdo dal Deníku Referendum informace (denikreferendum.cz)

Pořád dokola jsme svědky toho, že lidé, kteří mají hájit zájmy veřejnosti, dohlížet na hospodárné využití veřejných peněz či odhalovat protiprávní jednání, jdou na ruku premiérovi a jeho holdingu. Stále častěji máme pocit, že žijeme v tzv. uneseném státě. Ano, i dříve se děly levárny, podvádělo se a byly obcházeny zákony. Jenže systematické luxování miliard ze státní kasy za současného obsazování kontrolních institucí, jaké nám předvádí současný premiér, je zcela bezprecedentní. Navíc dnes už dávno nejde jen o peníze.

Nenechme se otrávit. Sledujme všechny přešlapy a zároveň se připravujme na zásadní příležitost, kdy můžeme společně agrofertizaci našeho státu ukončit: volby. Věříme, že po nich bude vůle minulost očistit podobně jako na Slovensku, jak píše i Deník Referendum.

Do voleb zbývá 260 dní. #rokzmeny

zdroj ilustrační fotky: aktualne.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku