Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

POJĎME DÁL - Prohlášení Milionu chvilek ke dni české státnosti 28. 9. 2019

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Milí a vzácní přátelé, na více než 150 místech České republiky se dnes lidé dali společně do pohybu v rámci akce KROKY PRO DEMOKRACII. Zkusme se nyní podívat na naše vlastní setkání z nadhledu. Spatříme, že je součástí většího a širšího proudu. Nikdo nespočítá, kolik úsměvů, rozhovorů, nápadů a záměrů z těchto pestrých lidských setkání vzešlo. Každé setkání je jedinečné. A přece nás všechny něco spojuje. Proč jsme se dnes dali do pohybu? Protože nám záleží na demokracii. Není nám jedno, kam směřuje.

23. června se 300 000 lidí ze všech koutů republiky setkalo společně na Letenské pláni. Toto setkání mělo silný a pozitivní náboj. Mnozí z Vás byli u toho. Zakusili jsme, že nejsme sami. Ukázali jsme, že nám na demokracii záleží a že jsme ochotni se za ni postavit, bude-li to potřeba. Tato potřeba narůstá. Letná nebyla konec, nýbrž nový začátek. Začátek cesty, putování či běhu na dlouhou trať.

Nikdo nezastírá, že cesta k cíli je dlouhá a obtížná a že právě nyní procházíme náročným úsekem nebezpečného klesání. Za poslední tři měsíce jsme museli unést a překousnout mnohé. Prezidentovo pohrdání Ústavou. Snahu vystrnadit ČSSD z vlády a nahradit ji prezidentovými lidmi. Překvapivé a náhlé zastavení stíhání kauzy Čapí hnízdo po čtyřech letech. Nepřesvědčivou komunikaci a slabé odůvodnění – odůvodnění skutečně “černé na bílém”. Neschválení ústavní žaloby na prezidenta. A konečně nehorázné prohlášení o přichystané abolici pro Andreje Babiše.

Jaké pocity v nás tohle vše vyvolává? Co to dělá s celou naší společností? Jak to mění atmosféru? Jak to ovlivňuje chování lidí? Jak se s tím máme vyrovnat? A co s tím můžeme dělat? Takové otázky visí ve vzduchu. Nikdo nezastírá, že na některé z nich se složitě hledá odpověď. Mnozí z nás to nesou těžce. Rozklad politické a demokratické kultury pokračuje.

A přesto se navzdory tomuto úpadku – a vlastně tak trochu i díky němu – objevuje v naší společnosti důležitý protipohyb. Další a další lidé se probouzí k aktivitě a spojují se v úsilí o pozitivní změnu. Pod povrchem to začíná kypět a vřít. To, co se nyní jeví jako neotřesitelné, může být nakonec vratké a dočasné. Po úseku klesání přijde zase stoupání. To poslední, co je teď na místě, je rezignace. Tedy alespoň ta naše.

Kauza Čapí hnízdo možná končí s podivnou pachutí, ale právě tak se zapíše do myslí lidí. Jako prokazatelně účelová machinace, která se navíc kvůli tlakům mocných ani nedostala před soud. Stínu možného dotačního podvodu, ovlivňování justice a službičky od prezidenta se tak Andrej Babiš už nikdy nezbaví.

Je třeba to jasně pojmenovat a nezapomenout. Zároveň je třeba přestat na Čapí hnízdo konsternovaně hledět a nedělat z něj středobod, s nímž vše stojí a padá. Je třeba jít dál. Náš cíl je přece větší a širší než jedna kauza nebo i osoba premiéra a prezidenta. Naším cílem je kvalitní a zdravá demokracie. A pokud máme tohoto cíle dosáhnout, je třeba řešit nejen problém, ale i jeho příčiny. Vždyť jediná dlouhodobá cesta, jak omezit moc autoritářů, je dosáhnout toho, aby je lidé nevolili.

Co pro to může udělat každý z nás? Milion chvilek představí 16. listopadu na Letné novou výzvu, jak se do obrany a kultivace demokracie může konkrétními kroky zapojit skutečně každý.

Pokud máte chuť být u toho a přispět k tomu, aby byl společný dopad co největší, zapojte se do příprav 17. listopadu ve své obci.

Každý člověk se počítá, každý krok pro demokracii má smysl. Nesklánějme hlavy a pojďme vytrvale dál za svým cílem.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku