Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Podporujme Ukrajinu, ne falešný mír

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Každým dnem vidíme, že pomoc Ukrajině je stále aktuální a potřebná. Existují totiž lidé a zájmové skupiny, kteří se snaží únavy, kterou v mnohých vleklá válka vyvolává, využít. Jejich zdánlivě snadná a líbivá řešení jsou ale falešná a namísto spravedlivého ukončení konfliktu by vedla jen k podkopání Ukrajiny jako samostatného a funkčního státu. Tím bychom nakonec ublížili nejen Ukrajině, ale hlavně sami sobě. Jaké „argumenty” nejčastěji využívají?

Nejčastěji zaznívá volání po okamžitém míru. Mír na hranicích Evropy je určitě něco, co si přejeme všichni. Musí se ovšem jednat o mír, který bude přijatelný a spravedlivý pro obě strany konfliktu, a který nepovede k potvrzení ruských mocenských nároků a ospravedlnění násilí vůči Ukrajině a jejím obyvatelům. V takovém případě by totiž nešlo o mír, ale o legitimizaci autoritářského rozpínání.

Tito rádoby zastánci míru se sice zaštiťují ukončením ukrajinského utrpení, ale při bližším čtení zjistíme, že v jejich návrzích hraje Ukrajina a Ukrajinci spíše roli pasivních obětí a že by nejraději nechali část Ukrajiny napospas agresorovi. Je tedy třeba myslet na to, čí agendu tito lidé skutečně razí. Řešení nemůže spočívat v ničem jiném než v ukončení Putinovy agrese a znovuobnovení územní suverenity Ukrajiny. A naše politická a materiální podpora je v tomto rozhodující.

Zastánci falešného míru také argumentují tím, že podporou obranného úsilí Ukrajiny a sankcí vůči Rusku, poškozujeme především českou ekonomiku a společnost jako celek. A že je oboje třeba ukončit. Tvrdí, že válka má výrazný podíl na rostoucí inflaci, rostoucích cenách, odkládání investic a celkově na zanedbávání naší společnosti. Ačkoliv jsou možná některé tyto postřehy částečně legitimní, je třeba vnímat pomoc Ukrajině komplexněji.

Podbízení se a ústupky agresivnímu putinovskému Rusku nejsou řešením konfliktu. V případě, že by Ukrajina prohrála, ruské imperiální ambice se jen posílí a vznikne nebezpečný precedent, že agrese se vyplácí. A tomu musíme zabránit. V českém zájmu je pokračovat v aktivní pomoci Ukrajině. V konečném důsledku je totiž pomoc Ukrajině i investicí do naší bezpečnosti a pokojné budoucnosti.


Morální podpora Ukrajiny je stále důležitá. Pořád je potřeba veřejně ukazovat, že za Ukrajinci statečně bránícími svou zem, stojíme. Příležitost budeme mít v sobotu (25. února) na akci „Vidíme jasně, co je třeba udělat " , kterou spolupořádá Paměť národa, Dárek pro Putina, Embassy of Ukraine in Prague / Velvyslanectví Ukrajiny v Praze i my. Přijďte. Potkáme se v 17:30 na Letné s společně se vydáme k ukrajinské ambasádě. Více informací najdete v události na FB.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku