Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Podívejte se na nejdůležitější graf těchto voleb – tzv. sociomapu. Co nám ukazuje?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Nejprve rychle – co vás nepřekvapí:

  • Nadcházející prezidentská volba rozděluje společnost na dva dominantní tábory
  • V jednom táboře se nacházejí neochvějní podporovatelé Andreje Babiše, kteří jsou si volbou jistí a nezvažují jiné kandidáty
  • Druhý tábor voličů je rozmělněn mezi vícero kandidátů

A teď k tomu opravdu zajímavému:

  • V kontextu ostré fáze kampaně se nám může zdát, že jsou voliči Danuše Nerudové a Petra Pavla nesmiřitelní. Jde však hlavně o dojem, který v nás vzbuzují kampaně a zvýšená nervozita před volbami. Mapa ale jasně ukazuje, že tyto voličské tábory nesmiřitelné nejsou a že voliči těchto kandidátů mezi nimi mohou migrovat. Skutečný příkop hledejme někde jinde.
  • Voliči na vrcholku „demokratického kopce” se budou po prvním kole přesouvat k tomu nejbližšímu kandidátovi na mapě, který je také, stejně jako oni, na vrcholu – tedy k Danuši Nerudové nebo Petru Pavlovi. U voličů na úpatí „demokratického kopce” už to tak jisté není. Je proto třeba mluvit po prvním kole převážně s nimi, aby druhé kolo nevynechali.
  • Ačkoliv se pocitově může zdát, že voliči Josefa Středuly po jeho odstoupení přejdou spíše k Andreji Babišovi, průzkum ukazuje, že je pravděpodobnější jejich migrace k Danuši Nerudové, kterou Středula podpořil. Je teď na Nerudové zda a jak novou cílovou skupinu osloví. A samozřejmě hlavně na samotných podporovatelích Josefa Středuly, kteří se budou rozhodovat, jestli upřednostní volbu základních demokratických hodnot nad populismem (Nerudovou nad Babišem) nebo i to, zda k volbám vůbec přijdou.
  • Šanci na druhé kolo bez Andreje Babiše pak drží ve svých rukou především voliči Pavla Fischera a Marka Hilšera. Masivní úprk přes „demokratický kopec” k Andreji Babišovi se zdá ve druhém kole nepravděpodobný. Pokud by tedy podpořili jednoho ze dvou silných kandidátů už v prvním kole, mohli by zmírnit rozmělňování hlasů pro demokraty a Andreje Babiše vyšachovat už teď, v sobotu.

Andrej Babiš své hnojomety ještě pořádně nerozjel. Všichni ale víme, že to umí, že už se chystá na druhé kole a že se v něm jistě nezastaví před ničím. Cíl je tak jasný – vzít mu vítr z plachet, poslat do druhého kola dva demokratické kandidáty a nechat ho druhé kolo sledovat jen z pozice pasivního diváka. Postarejme se o to společně. Když budeme jednotní, je to možné.

Sociomapu jsme připravili ve spoluprácí s QED Group s použitím dat NMS. Kompletní analýzu QED Group najdete zde.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku