Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Po České televizi je ohrožena také nezávislost Českého rozhlasu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Radě Českého rozhlasu se většinou dostává menší pozornosti než Radě České televize. Plní přitom úplně stejnou roli při ochraně veřejnoprávního média - v tomto případě rozhlasu. Členové Rady ČRo mohou volit a odvolávat generálního ředitele a určovat tak budoucí směřování rozhlasu.

  • Bohužel se zdá, že v Radě ČRo začíná vzrůstat tlak na generálního ředitele Reného Zavorala. Jako záminka posloužila divácká stížnost, která volala po zrušení publicistické stanice Český rozhlas Plus. Toho se chytil radní Tomáš Kňourek, který si postěžoval, že ve vysílání rozhlasu údajně zaznívá “strašně málo hlavních názorových proudů této společnosti”. Osobně by rád viděl více euroskepticismu, odporu vůči migraci, či údajné cenzuře na sociálních sítích.

  • Není divu. Sám Kňourek patří k dlouholetým přispěvovatelům na dezinformační web Parlamentní listy, kde má dokonce svou stálou rubriku. V ní tvrdě kritizuje západní spojence Česka. Šířil například lež o tom, že ve Velké Británii existují tzv. no-go zóny. Liberální demokracii pak v jednom svém komentáři označil za “vymývání mozků, likvidaci svobodného projevu a jednostrannou propagandu” a demokraty za “džihádisty”.

  • V tomto kontextu nepřekvapí, že Kňourek je odpůrcem nezávislých veřejnoprávních médií. Českou televizi například označil za “podvod na všech, kdo ji ještě konzumují”. Když Rada ČRo plánovala výjezd do sídla Evropské vysílací unie v Ženevě, Kňourek byl proti. Místo toho navrhl exkurzi do Moskvy. Očividně by se tedy rád inspiroval, jak si nezávislá média podmanit a dostat je pod absolutní politickou kontrolu, tak jako je tomu v autoritářském Rusku.

  • Kňourkovi v jeho stížnostech zdatně přizvukuje radní Josef Nerušil. Ten nedávno na své sociální sítě publikoval tvrzení, že ve vysílání ČT a ČRo je málo zastoupená Okamurova SPD. Jednalo se přitom pouze o součet zmínek o jednotlivých stranách v pořadu Události, nikoliv o opravdovou analýzu jejich zastoupení ve zpravodajství. To sám Nerušil následně přiznal. Mezitím ale jeho příspěvek přejal předseda poslanců SPD Radim Fiala a publikovaly jej Parlamentní listy. Nerušil je navíc registrovaným příznivcem hnutí Trikolora. O jeho politické nezávislosti, kterou předpokládá zákon, tedy nemůže být řeč.

  • Rada ČRo následně přijala usnesení, ve kterém vyjadřuje “nespokojenost s tím, jak je dbáno zásad objektivity, nestrannosti a vyváženosti ve vysílání stanice Český rozhlas Plus”. Zmínku o údajně nedostatečném zastoupení SPD navíc do své výroční zprávy nedávno prosadili i radní ČT.

Je tedy evidentní, že i v Radě ČRo sílí tlaky na omezení jeho nezávislosti. Pod rouškou údajné “obrany svobody” se část radních snaží dát prostor lžím a dezinformacím. Jsou přitom pevně navázáni na politické strany, které přímo usilují o zničení veřejnoprávních médií.

Nenechme si nezávislá média vzít. Již zítra se odehraje další kolo boje na jejich obranu: proběhne volba nových radních ČT. Budeme u toho.

Takhle to dál nepůjde. Po volbách se musí snížit politický vliv na veřejnoprávní média. To se SPD, komunistům, ani ANO líbit nebude. Je třeba zvolit demokratické strany. Ty můžete už dnes vyzvat, aby po zvolení tento problém řešily a upravily zákon o volbě radních veřejnoprávních médií. Vyzvěte demokratické strany tady: https://milionchvilek.cz/svobodna-media

#NezavislaMedia

Zdroj: https://hlidacipes.org/pod-tlakem-je-nejen-televize-rozptylit-pochybnosti-chce-i-rada-cro-tahounem-je-radni-nerusil/

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku