Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Petr Fiala je premiérem. Na jmenování nové vlády si ale ještě počkáme

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Před chvílí prezident Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem. Oficiální akt jmenování se uskutečnil v zámku v Lánech přes ochranné plexisklo. Přes průtahy, které jmenování předcházely, jsme se tedy o něco přiblížili ustavení vlády s důvěrou.

Na jmenování vlády, kterou si občané zvolili, si ale ještě budeme muset počkat a to, kdy se nového kabinetu dočkáme, má teď v rukou prezident Zeman. Podle slov Miloše Zemana by od pondělí měly začít schůzky s jednotlivými kandidáty na ministry. Toto “ministerské kolečko” by mělo skončit 13. prosince. Až poté může být ustavena vláda jako celek. Každopádně další oddalování je v současné zdravotní i nastupující ekonomické krizi velice nebezpečné. Bezodkladně potřebujeme zodpovědné vedení státu, které doposud chybělo.

Co teď bude v procesu ustavení vlády následovat?

  • Na tahu je nyní opět prezident republiky. Ten dle ústavy jmenuje další členy vlády. Ovšem prezident Zeman se chce ještě před jmenováním s jednotlivými kandidáty na ministry setkat. To samozřejmě může, ovšem za výběr ministrů a jejich práci odpovídá premiér. A vláda se jako celek odpovídá Poslanecké sněmovně, nikoli prezidentovi. Setkání s kandidáty tedy v současné době (navíc, když je Miloš Zeman v karanténě) znamená především další zdržení v ustavení vlády. Prezident Zeman má navíc problém s jedním z nominantů na ministra, což může způsobit další průtahy.
  • Vláda Andreje Babiše povládne v demisi až do jmenování nového kabinetu SPOLU a PirSTAN. Menšinová vláda ANO má tedy stále v rukou otěže státu a nese odpovědnost za všechna vládní rozhodnutí. Konec éry premiéra Andreje Babiše tak ani přes jeho prohru ve volbách zatím nenastal a budeme si na něj muset ještě nějakou dobu počkat.
  • Ve chvíli, kdy prezident Zeman jmenuje ministry, bude ustavena nová vláda v čele s premiérem Petrem Fialou. Teprve pak může vládní koalice začít plnit sliby, které jsou deklarovány v koaliční smlouvě.

Během doposud nejsilnější vlny covidu-19 a rozbíhající se ekonomické a energetické krize potřebujeme novou vládu s důvěrou a většinovým mandátem od občanů co nejdříve. Koalice SPOLU a PirSTAN je připravena začít vládnout v podstatě ihned. A jak dlouhé čekání na nový kabinet ještě bude, je primárně v rukou Miloše Zemana. Ten ale bohužel celý proces rozhodně neurychluje.


Zdroj: Česká televize

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku