Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Pavel Blažek je prověřovaný policií. Nejasnosti kolem kandidáta na ministra spravedlnosti

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Prezident Zeman má zítra hovořit s kandidátem na ministra spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Nominovaného Blažka však provází nejasnosti a nedošetřená kauza z minulosti. Nastupující vláda slíbila občanům změnu politického stylu a kritizovala střet zájmů vrcholných politiků. Proto je legitimní pokládat otázky ohledně sporných kandidátů a nejasných momentů jejich politické kariéry, ještě než budou jmenováni do ministerských křesel.

Podle informací novinářů Aktuálně.cz a Hospodářských novin policie podezírá Pavla Blažka z podílu na korupci a manipulaci s městskými byty v Brně. O Blažkově vině či očištění musí rozhodnout policie a nezávislé soudy, ale pokud nová vláda slíbila voličům konec střetu zájmů ve vrcholové politice, je nominace policií prověřované osoby problematická.

Střet zájmů může mít mnoho podob. Kombinace, ve které policie vyšetřuje neuzavřenou kauzu kandidáta na ministra spravedlnosti, v sobě riziko střetu zájmů skrývá. Obzvlášť když celé šetření může skončit případným trestním stíháním, obžalobou a soudním řízením. Andrej Babiš neodstoupil, udržel se v premiérském křesle ačkoli byl po celé volební období dokonce trestně stíhaný. Ale to by měl být spíš odstrašující příklad než vzor. Demokratické strany slíbily změnu politické kultury.

Mnoho otazníků budí také Blažkovy nadstandardní vztahy s Hradem. Pavel Blažek má s hradní osádkou dlouhodobě velmi dobré vztahy, což při mnoha kauzách, které provází okolí prezidenta Zemana, není šťastné. Společnost potřebuje ujištění o neutralitě kandidáta na ministra spravedlnosti, aby měla důvěru v to, že budou všechny hradní kauzy nezávisle vyšetřeny.

Pavel Blažek všechna obvinění popírá. U budoucího ministra spravedlnosti by ale neměl zůstávat sebemenší prostor k takovým otázkám a spekulacím. V současnosti si nemůžeme dovolit ohrožení důvěry občanů v politiku a politiky a jejich další zklamání z nich. Právě naopak. Nastupující vláda by měla voličům dokázat, že to s předvolebními sliby a změnou myslí opravdu vážně. V opačném případě by to totiž prospělo znovu jen populistům a extremistům a jejich úspěchu v příštích volbách.

Zdroje: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pavel-blazek-ministr-spravedlnosti-policie-manipulace-brno/r~e7e15b2a3d7111ecb02dac1f6b220ee8/, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rozhovory-muz-ktery-privedl-fialu-do-vedeni-ods-i-za-zemanem-obcas-zavolam-na-hrad-181964 a https://www.forum24.cz/pavel-blazek-reaguje-na-obvineni-ktera-se-siri-jak-to-bylo-s-kupcenim-s-byty-ci-stretem-zajmu/

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku