Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Otevřený dopis vládě ČR

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Vrcholí akce „Ptáme se vlády“. Přišel čas předat vládě otevřený dopis a 15 nejčastějších otázek, které jsme sesbírali od lidí z celé České republiky. Vyzýváme proto vládu, aby na všechny otázky odpověděla. 29. 6. 2020 vystavíme vládě vysvědčení na základě odpovědí, které obdržíme.

Celý dopis si můžete přečíst tady.

15 OTÁZEK PRO VLÁDU ČESKÉ REPUBLIKY

  1. Proč jste již 28. ledna odmítli návrh opozice projednat připravenost České republiky na případnou epidemii koronaviru?
  2. Proč vláda od počátku koronavirové krize nepostupovala podle pandemického plánu a nesvolala ihned krizový štáb?
  3. Proč šla většina peněz Ministerstva vnitra za koupi zdravotnických pomůcek čínským firmám a pouze 1 % firmám českým?
  4. Proč jste odmítli poděkovat Taiwanu za 25 plicních ventilátorů a 800 tisíc darovaných roušek, zatímco draze zaplacené pomůcky z Číny jste vítali na letišti?
  5. Proč jste zadali státní zakázku na respirátory za 1,2 miliardy firmě LA Factory, která nemá žádné náklady, výnosy ani zaměstnance a prezentuje se falešnými certifikáty? Jak to, že jste zadali státní zakázku na respirátory za 310 milionů podezřelé firmě Recea Prague, která čelí 18 exekucím? Proč jste přihráli zakázku na dodání 2 milionů respirátorů firmě Reality World, kterou vlastní pan Jakub Koudela, největší sponzor ANO v roce 2017?
  6. Na jakém základě jste udělovali licence na výrobu dezinfekce? Proč ji jako jedna z prvních dostala firma holdingu Agrofert a proč ne jiné české firmy?
  7. Kdy české úřady konečně pozastaví dotace pro Agrofert, když EU již přestala dotace vyplácet - a my je platíme z našich daní?
  8. Proč jsme podle Rady Evropy poslední v Evropě v přijímání protikorupčních zákonů? Kdy přijmete doporučení Rady Evropy pro boj s korupcí namísto tvoření zákonů, které korupci zakrývají?
  9. Pane Babiši, proč jste do Rady ČT podpořili kandidáty zjevně napojené na aktivní politiky, když má tento kontrolní orgán být na politicích nezávislý?
  10. Proč dojednáváte stavbu nových bloků jaderné elektrárny Dukovany narychlo a za zavřenými dveřmi, když jde o nejdražší zakázku v historii ČR?
  11. Proč chcete postavit 31 přehrad, které budou stát až za 20 let, zatímco kdybychom zlepšili stav krajiny, aby lépe zadržela vodu, zadržela by 14x tolik a bylo by to mnohem rychlejší?
  12. Proč vládní strany přebírají návrhy opozice a prezentují je jako své vlastní?
  13. Pane Babiši, proč vláda přijala výjimku pro majitele svěřenských fondů, aby jejich konečný majitel nemusel být uveden veřejně?
  14. Jak Česká republika použila 30 miliard od Evropské unie, které jsou určeny na boj s koronavirem?
  15. Proč jste k 15. červnu 2020 nalili do ekonomiky pouze 65 miliard namísto slibovaných 1190 miliard? Vždyť lidem, kteří přijdou o práci nebo zkrachují, už pouhé sliby nepomohou.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku