Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Okresní soud rozhodl, že se má Babiš omluvit senátoru Wagenknechtovi z Pirátů za urážky. Premiér to odmítá

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Andrej Babiš v posledních dnech ke své obrovské nelibosti zjišťuje, že ani on nestojí nad zákonem. I když by si to určitě moc přál. Okresní soud pro Prahu-západ totiž rozhodl, že se premiér musí omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (Piráti). Toho Babiš označil za “psychopata, udavače a reprezentanta auditorské mafie”, který údajně Česko připravil o 800 milionů korun.

Čím si Wagenknecht zasloužil premiérův hněv? Je to jednoduché. Ještě v pozici Babišova prvního náměstka na ministerstvu financí si Wagenknecht dovolil hájit závěry interního auditu, který zkoumal tendr na monitorovací systém evropských fondů. A našel v něm nedostatky. Babišova vláda se následně rozhodla, že celý projekt za 800 milionů vyjme z evropských dotací, aby neriskovala jejich krácení, a raději jej zaplatila ze státního rozpočtu. Jak to tak u Andreje Babiše bývá, byl to tedy on, kdo český stát o oněch 800 milionů připravil, nikdo jiný. A soud nyní (zatím nepravomocně) dal senátorovi Wagenknechtovi za pravdu. Premiér už nicméně oznámil, že si za výroky stojí a omlouvat se nehodlá. Jak typické...

Zdá se ovšem, že se pomyslná smyčka okolo Babišova bezskrupulózního lhaní stahuje na více frontách. Server Neovlivni.cz totiž přišel s informací, že bankéři britské banky HSBC, která Babišovi poskytla úvěr na Čapí hnízdo, začali spolupracovat s vyšetřovateli. Výslovně potvrdili obsah dříve uniklých dokumentů a vypověděli, že bance byl projekt prezentován jako přímo Babišův. Dokonce jej prý označoval za svou “srdeční záležitost”. Bankéři tvrdí, že úvěr na Čapí hnízdo poskytli hlavně proto, že o něj žádal jejich velký klient Andrej Babiš, nikoliv “malý nebo střední podnik”. Babiš už totiž dříve od HSBC dostal prostředky na vybudování sídla Agrofertu na Chodově.

Znamená to jediné. Andrej Babiš (opět) lhal. Lhal nám všem, když tvrdil, že s Čapím hnízdem nikdy neměl nic společného. A nestyděl se dokonce kauzu hodit na svoje nejbližší příbuzné, jen aby se vyhnul trestu.

Policii nyní evidentně s premiérem došla trpělivost a navrhla jej už podruhé obžalovat. Svědectví bankéřů jistě bylo v tomto ohledu klíčové. Teď je otázka, jak se ke všemu postaví státní zástupce Jaroslav Šaroch. Doufejme, že potvrdí, že před zákonem jsme si všichni rovni.

My Andreji Babišovi každopádně vystavíme účet už v neděli na Václaváku. Pojďte i vy ukázat, že lhářům v naší vládě zbývá už jen posledních 115 dní. Jdeme do finále: NECOUVNEME!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku